Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΜΠΑΜΑ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Συννεφιά 12 Αθήνα Αναλυτικά

Αλλάζει στάση η Βρετανία για την συμφωνία διάσωσης;

Αλλάζει στάση η Βρετανία για την συμφωνία διάσωσης;
REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 16.12.2011 | 16:22
Πρώτη δημοσίευση: 16.12.2011 | 16:22

«Μας έχετε ανάγκη για να προσδιορίσετε τη συμφωνία διάσωσης» λέει τώρα ο Κάμερον. Τι σημαίνει αυτό για τα σχέδια της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Η Βρετανία θα συμμετάσχει πλήρως στις συνομιλίες για την δημοσιονομική συμφωνία με στόχο την διάσωση του ευρώ, ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο του βρετανού Πρωθυπουργού. «Έχετε ανάγκη τις 27 χώρες (της ΕΕ) για να προσδιορίσετε πώς θα εφαρμοσθεί» η συμφωνία που συνάφθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε εκπρόσωπος του Ντέιβιντ Κάμερον.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το BBC, η βρετανική κυβέρνηση αποδέχθηκε πρόσκληση από την Κομισιόν να συμμετέχει στις συζητήσεις μαζί με τα 17 κράτη της Ευρωζώνης και τα 9 μέλη της ΕΕ που δείχνουν να συμφωνούν με τις αλλαγές στη Συνθήκη που προτείνει ο γαλλογερμανικός άξονας.
 
Το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο διαρρέει ότι το Λονδίνο θα συμμετέχει σε «τεχνικές συζητήσεις» ως «ισότιμο μέλος», αλλά δεν θα έχει ψήφο.
 
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, που επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες, η διακρατική συμφωνία για τη σχεδιαζόμενη δημοσιονομική ένωση στην ΕΕ θα είναι λιγότερο δεσμευτική από ό,τι επιθυμούσε αρχικά η Γερμανία.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν προτάσεις που να παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο ή να παρερμηνεύουν το περιεχόμενό του. Το επιχείρημα που προβάλλεται αφορά στη Βρετανία και το ενδεχόμενο να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια σε περίπτωση που το περιεχόμενο της διακρατικής συμφωνίας προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο.
 
Έτσι, σε ορισμένα σημεία της η νέα διακρατική συμφωνία δεν θα είναι κάτι περισσότερο από μια αυτοδέσμευση των κρατών-μελών που θα την υπογράψουν.
 
Ένα από τα βασικά σημεία είναι η έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων σε χώρες με υπερβολικά ελλείμματα. Εδώ η πρόβλεψη θα ισοδυναμεί με εκδήλωση καλών προθέσεων, γιατί οι ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν ότι μια τέτοια διαδικασία μόνο με πλειοψηφία μπορεί να ξεκινήσει. Οι χώρες της ευρωζώνης όμως επιδιώκουν το αντίθετο. Να ξεκινά η διαδικασία για επιβολή κυρώσεων, όταν δεν υπάρχει η αντίθετη άποψη της πλειοψηφίας. Κατοχύρωση στη διακρατική συμφωνία κάτι τέτοιου αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο.
 
Λόγω όλων αυτών, το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, που χαιρετίστηκε κυρίως από το γερμανογαλλικό άξονα ως μια νέα «κουλτούρα στη δημοσιονομική πειθαρχία», σχετικοποιείται.
 


''Μάζεψαν'' τελευταία στιγμή ρήτρα για διάσπαση της ευρωζώνης

Φήμες υποβάθμισης Γαλλίας και Γερμανίας ρίχνουν τα χρηματιστήρια
   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1.  Τρίζει  η Ευρώπη - Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό "Τρίζει" η Ευρώπη - Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
  2. Ξέσπασμα Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης! Ξέσπασμα Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης!
  3. Νέες απειλές Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους για δημοψήφισμα Νέες απειλές Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους για δημοψήφισμα
  4. Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς για το... φαινόμενο Τραμπ Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς για το... φαινόμενο Τραμπ
  5. Ο Βελγομαροκινός που συντόνισε τις αιματηρές σε Παρίσι και Βρυξέλλες Ο Βελγομαροκινός που συντόνισε τις αιματηρές σε Παρίσι και Βρυξέλλες
  6. Το μέλλον της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας Το μέλλον της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook