Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ Λιακάδα 11 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Αλλάζει στάση η Βρετανία για την συμφωνία διάσωσης;

Αλλάζει στάση η Βρετανία για την συμφωνία διάσωσης;
REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 16.12.2011 | 16:22
Πρώτη δημοσίευση: 16.12.2011 | 16:22

«Μας έχετε ανάγκη για να προσδιορίσετε τη συμφωνία διάσωσης» λέει τώρα ο Κάμερον. Τι σημαίνει αυτό για τα σχέδια της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Η Βρετανία θα συμμετάσχει πλήρως στις συνομιλίες για την δημοσιονομική συμφωνία με στόχο την διάσωση του ευρώ, ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο του βρετανού Πρωθυπουργού. «Έχετε ανάγκη τις 27 χώρες (της ΕΕ) για να προσδιορίσετε πώς θα εφαρμοσθεί» η συμφωνία που συνάφθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε εκπρόσωπος του Ντέιβιντ Κάμερον.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το BBC, η βρετανική κυβέρνηση αποδέχθηκε πρόσκληση από την Κομισιόν να συμμετέχει στις συζητήσεις μαζί με τα 17 κράτη της Ευρωζώνης και τα 9 μέλη της ΕΕ που δείχνουν να συμφωνούν με τις αλλαγές στη Συνθήκη που προτείνει ο γαλλογερμανικός άξονας.
 
Το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο διαρρέει ότι το Λονδίνο θα συμμετέχει σε «τεχνικές συζητήσεις» ως «ισότιμο μέλος», αλλά δεν θα έχει ψήφο.
 
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, που επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες, η διακρατική συμφωνία για τη σχεδιαζόμενη δημοσιονομική ένωση στην ΕΕ θα είναι λιγότερο δεσμευτική από ό,τι επιθυμούσε αρχικά η Γερμανία.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν προτάσεις που να παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο ή να παρερμηνεύουν το περιεχόμενό του. Το επιχείρημα που προβάλλεται αφορά στη Βρετανία και το ενδεχόμενο να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια σε περίπτωση που το περιεχόμενο της διακρατικής συμφωνίας προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο.
 
Έτσι, σε ορισμένα σημεία της η νέα διακρατική συμφωνία δεν θα είναι κάτι περισσότερο από μια αυτοδέσμευση των κρατών-μελών που θα την υπογράψουν.
 
Ένα από τα βασικά σημεία είναι η έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων σε χώρες με υπερβολικά ελλείμματα. Εδώ η πρόβλεψη θα ισοδυναμεί με εκδήλωση καλών προθέσεων, γιατί οι ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν ότι μια τέτοια διαδικασία μόνο με πλειοψηφία μπορεί να ξεκινήσει. Οι χώρες της ευρωζώνης όμως επιδιώκουν το αντίθετο. Να ξεκινά η διαδικασία για επιβολή κυρώσεων, όταν δεν υπάρχει η αντίθετη άποψη της πλειοψηφίας. Κατοχύρωση στη διακρατική συμφωνία κάτι τέτοιου αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο.
 
Λόγω όλων αυτών, το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, που χαιρετίστηκε κυρίως από το γερμανογαλλικό άξονα ως μια νέα «κουλτούρα στη δημοσιονομική πειθαρχία», σχετικοποιείται.
 


''Μάζεψαν'' τελευταία στιγμή ρήτρα για διάσπαση της ευρωζώνης

Φήμες υποβάθμισης Γαλλίας και Γερμανίας ρίχνουν τα χρηματιστήρια
   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
 1. Όλα κρίνονται απόψε στη νέα τηλεδιάσκεψη – Σύγκλιση Αθήνας – ΔΝΤ βλέπουν οι Βρυξέλλες Όλα κρίνονται απόψε στη νέα τηλεδιάσκεψη – Σύγκλιση Αθήνας – ΔΝΤ "βλέπουν" οι Βρυξέλλες
 2. Συναγερμός και… κοσμοσυρροή στο Μαξίμου μετά το μπλόκο των Βρυξελλών Συναγερμός και… κοσμοσυρροή στο Μαξίμου μετά το "μπλόκο" των Βρυξελλών
 3. Η πρόταση Τσακαλώτου και το ναυάγιο – Τελεσίγραφο και πιέσεις από τους δανειστές Η πρόταση Τσακαλώτου και το "ναυάγιο" – Τελεσίγραφο και πιέσεις από τους δανειστές
 4. Διαπραγματεύσεις: Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες! Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Διαπραγματεύσεις: Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες! Ολοκληρώθηκε η συνάντηση
 5. Ευρωπαίος αξιωματούχος: Μην περιμένετε θαύματα – Πολιτικοί οι λόγοι της καθυστέρησης Ευρωπαίος αξιωματούχος: "Μην περιμένετε θαύματα – Πολιτικοί οι λόγοι της καθυστέρησης"
 6. Διαπραγματεύσεις: Πυρετός για συμφωνία! Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί, στα τηλέφωνα ο Τσίπρας Διαπραγματεύσεις: "Πυρετός" για συμφωνία! Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί, στα τηλέφωνα ο Τσίπρας