Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Αλλάζει το όριο συνταξιοδότησης και στη Βρετανία

Οι εργαζόμενοι να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε απεργίες, ενέργειες πολιτικής ανυπακοής και διαμαρτυρίας για να αντισταθούν στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της Βρετανίας.

Ο Λεν Μακλάσκι, επικεφαλής του συνδικάτου Unite, είπε πως οι 6,5 εκατ. εργαζόμενοι στη Βρετανία που είναι μέλη συνδικάτων — περίπου το 25% του εγχώριου εργατικού δυναμικού — οφείλουν να «δώσουν μάχη».

«Η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να προκρίνουμε τίποτε ούτε να αποκλείσουμε τίποτε. Κάθε πιθανή μορφή διαμαρτυρίας και δράσης πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά, από την πολιτική ανυπακοή ως τις συντονισμένες κλαδικές απεργίες», είπε στην εφημερίδα.

«Όλα πρέπει να εξεταστούν μπροστά στο είδος της επίθεσης που δεχόμαστε», πρόσθεσε, μιλώντας ενόψει της ετήσιας διάσκεψης ακτιβιστών και συνδικαλιστών ηγετών την ερχόμενη εβδομάδα.

Η τριήμερη διάσκεψη της συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων (Trades Union Congress, TUC) αναμένεται να είναι από τις πιο σημαντικές των τελευταίων ετών εν μέσω των συνομιλιών της κυβέρνησης και των συνδικάτων για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και της περιστολής των δημοσίων δαπανών.

Η αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι στο επίκεντρο του πακέτου μέτρων λιτότητας που υιοθετήθηκαν για να μειωθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, που ανέρχεται περίπου στο 10% του ΑΕΠ.

Ο επικεφαλής του TUC Μπρένταν Μπάρμπερ είπε την Παρασκευή ότι ενδέχεται να υπάρξει κύμα απεργιών το φθινόπωρο εάν η κυβέρνηση δεν υπαναχωρήσει από το σχέδιο να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Τον Ιούνιο, 300.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και δάσκαλοι είχαν πραγματοποιήσει απεργία σε εθνικό επίπεδο για το θέμα.

Ωστόσο ο Στιβ Γουέμπ, υφυπουργός αρμόδιος για τις συντάξεις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη για να αντιμετωπίσει το ότι οι πολίτες ζουν περισσότερα χρόνια αλλά και το αυξανόμενο κόστος των συντάξεων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ομπζέρβερ ο Γουέμπ είπε ότι αναθεωρείται το σχέδιο που προέβλεπε αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα στα 67 χρόνια ως το 2036 και στα 68 ως το 2046.

«Οι χρονικές κλιμακώσεις στα 67 και στα 68 είναι πολύ αργές. . . όλοι ξέρουν ότι ζούμε περισσότερο», είπε.

«Σε έναν κόσμο που ζεις ως τα 80 και πριν να το καταλάβεις ξεπερνάς και τα 90, νομίζουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Η πιο πιθανή ημερομηνία για την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης θεωρείται πλέον το 2026, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. Τα κυβερνητικά σχέδια αφορούν 8 εκατομμύρια βρετανούς που ανέμεναν να συνταξιοδοτηθούν στα 66.

Το σχέδιο αναμένεται να αναστατώσει τα συνδικάτα. Το νομοσχέδιο για την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 66 ως το 2020 από τα 65 έτη σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της έγκρισης από τη βουλή.

Η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν αποκλείει και άλλες αυξήσεις για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θέτουν η μακροζωία και η γήρανση του πληθυσμού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε