Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Άλλος ένας ακτήμονας δολοφονήθηκε στη Βραζιλία

Άλλος ένας ακτήμονας χωρικός, ο έκτος μέσα σε τρεις εβδομάδες, δολοφονήθηκε στην Πολιτεία Πάρα της Βραζιλίας, στην περιοχή του Αμαζονίου, όπως έγινε γνωστό σήμερα από την Ποιμενική Επιτροπή για τη Γη (CPT).

“Όλα δείχνουν ότι ο Ομπέντε Λόιλα Σόουζα σκοτώθηκε επειδή κατήγγειλε τους παράνομους υλοτόμους”, δήλωσε η Κριστιάνε Πάσος, εκπρόσωπος της CPT, μιας οργάνωσης που πρόσκειται στην Καθολική Εκκλησία.

Ο 31χρονος Σόουζα, που ήταν πατέρας τριών παιδιών, δέχτηκε ένα πυροβολισμό σε απόσταση 500 μέτρων από τον καταυλισμό Εσπεράνσα, στην κοινότητα Πακάτζα, στις 9 Ιουνίου. Το πτώμα του όμως εντοπίστηκε δύο ημέρες αργότερα και μεταφέρθηκε στο Τουκουρούι για να γίνει η ταφή. Ωστόσο, η Εθνική Δύναμη που έχει αναπτυχθεί στην Αμαζονία κατόπιν εντολής της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ για να ενισχύσει την ασφάλεια, μετά από τις πέντε δολοφονίες που σημειώθηκαν μέσα σε δέκα ημέρες, ανέβαλε την κηδεία και έστειλε τη σωρό στο Μπελέμ, προκειμένου να γίνει νεκροψία.

Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι την ημέρα της δολοφονίας του Σόουζα είδαν τέσσερις άνδρες να κυκλοφορούν με ένα ημιφορτηγό κοντά στον καταυλισμό. Η CPT πιστεύει ότι οι μάρτυρες αυτοί “διατρέχουν κίνδυνο”.

Στην περιοχή αυτή, οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης, που πιστεύεται ότι διατάζουν τις δολοφονίες, συχνά μένουν ατιμώρητοι. Η CPT έχει δώσει στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα ονόματα 125 αγροτών-οικολόγων που κινδυνεύουν να δολοφονηθούν επειδή αγωνίζονται κατά της αποψίλωσης των δασών. Η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι δεν διαθέτει τα μέσα για να τους προστατεύσει.

Την περασμένη εβδομάδα η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις αρχές της Βραζιλίας να βάλουν ένα τέλος στις δολοφονίες και “την ατιμωρησία των δολοφόνων που ενθαρρύνει τη βία”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε