Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Άλλος ένας θιβετιανός αυτοπυρπολήθηκε ζητώντας ανεξαρτησία

Υπάρχουν γωνιές της γης, που οι άνθρωποι εξακολουθούν να δίνουν ακόμα και την ίδια τους την ζωή για ιδανικά όπως η ελευθερία και η ανεξαρτησία.

Μια από αυτές τις γωνιές είναι το Θιβέτ.

Έτσι, σήμερα, ένας εξόριστος από το Θιβέτ αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας, Χου Ζιντάο στο Νέο Δελχί για την σύνοδο των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κινα και Ν.Αφρική).

Ο άγνωστος νεαρός άνδρας περιλούστηκε με εύφλεκτο υγρό και αυτοπυρπολήθηκε ανάμεσα σε μια ομάδα περίπου 1.000 διαδηλωτών. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα και ανώτερος αστυνομικός δήλωσε πως επέζησε.

Είναι το πρώτο κρούσμα αυτοπυρπόλησης που αναφέρεται από την Ινδία, ενώ στο Θιβέτ έχει καταγραφεί κύμα τέτοιων διαμαρτυριών.

Τριάντα Θιβετανοί έχουν αυτοπυρποληθεί, κυρίως στη νοτιοδυτική Κίνα, κατά το τελευταίο έτος για να διαμαρτυρηθούν για την κυριαρχία της Κίνας επί του Θιβέτ, σύμφωνα με θιβετανικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τουλάχιστον 20 από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η μικρή ιστορία του Θιβέτ

Το Θιβέτ είναι περιοχή της Κεντρικής Ασίας και πατρίδα των αυτοχθόνων Θιβετιανών. Βρίσκεται σε υψόμετρο 4.900 μέτρων κατά μέσο όρο και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε ύψος περιοχή της Γης.
Για το λόγο αυτό αναφέρεται κοινά ως “Η Στέγη του Κόσμου.”
Σήμερα αποτελεί τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με ένα μικρό μέρος να είναι υπό τον έλεγχο της Ινδίας. Παραδοσιακά πρωτεύoυσα έχει τη Λάσα. Οι κάτοικοι μιλούν τη θιβετιανή γλώσσα.

Η κινέζικη κυβέρνηση και η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ διαφωνούν αναφορικά με το χρόνο κατά τον οποίο το Θιβέτ έγινε τμήμα της Κίνας, καθώς επίσης αν η ενσωμάτωση στην Κίνα είναι νόμιμη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Το 1949-1950, έπειτα από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Μάο Τσε Τουνγκ διέταξε την απελευθέρωση του Θιβέτ από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Λαού. Πολλοί Θιβετιανοί εργάτες και άλλοι συνεργάστηκαν με την κινεζική κυβέρνηση. Ωστόσο ξέσπασαν συγκρούσεις αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στη γη και το βουδιστικό θρήσκευμα. Το 1959 ο Δαλάι Λάμα έφυγε στην Ινδία.

Η CIA χρηματοδότησε μυστικό πόλεμο ανταρτών μέχρι που ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον αποφάσισε να συνεργαστεί με το Μάο Τσε Τουνγκ το 1969. Οι λιμοί και η βία που ακολούθησε την πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα, ενέτειναν την αντίσταση χωρίς αποτέλεσμα.

Ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα εδώ και πολύ καιρό εγκατέλειψε τα σχέδια για ανεξαρτησία και επιζητεί γνήσια αυτονομία και σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Θιβέτ. Η κίνηση αυτή θεωρείται μη δημοφιλής για πολλούς εξόριστους Θιβετιανούς.

Το Μάρτιο του 2008, με αφορμή την επέτειο από τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την εισβολή της Κίνας στο Θιβέτ και την προσάρτηση ως αυτόνομη επαρχία, έγιναν εκτεταμένες διαδηλώσεις, τις οποίες κατέπνιξε η Κίνα, με απολογισμό 80 και πλέον νεκρούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άφησε ορφανά τα τέσσερα παιδιά της για χάρη του Θιβέτ

Κάηκε ζωντανός

18χρονη μοναχή αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί

Χτύπησαν με ρόπαλα με καρφιά μοναχό την ώρα που φλεγόταν!

Αυτοπυρπολούνται για τον Δαλάι Λάμα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε