Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Αλβανία: 4 νεκροί – Βίντεο με αστυνομικό να πυροβολεί εν ψυχρώ διαδηλωτή – Μπερίσα: “Είναι μπάσταρδοι!”

Αλβανία: 4 νεκροί – Βίντεο με αστυνομικό να πυροβολεί εν ψυχρώ διαδηλωτή – Μπερίσα: “Είναι μπάσταρδοι!”

Άλλοι 4 τραυματίες παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή μετά τα επεισόδια στις διαδηλώσεις κατά Μπερίσα / Διαβάστε όλες τις εξελίξεις και στο αλβανικό μας site.
 

Σοκ προκαλεί βίντεο που φέρνει στο φως το Newsit και επιβεβαιώνει τις καταγγελίες ότι η αλβανική αστυνομία πυροβολεί στο ψαχνό διαδηλωτές. Μέχρι στιγμής τέσσερα άτομα έχουν χάσει τις ζωή τους στις διαδηλώσεις κατά του Μπερίσα, αλλά εκφράζονται φόβοι και για άλλα θύματα μεταξύ των διαδηλωτών. Πάνω από 60 μέχρι στιγμής οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων 17 είναι αστυνομικοί.

Οι διαδηλωτές καταγγέλουν πως η αστυνομία χρησιμοποίησε ελεύθερους σκοπευτές.Τα θύματα φέρουν θανάσιμα τραύματα από ίδιες σφαίρες και όπως προκύπτει πυροβολήθηκαν σχεδόν εξ’ επαφής. Το παρακάτω βίντεο αποδεικνύει ότι οι καταγγελίες είναι αληθινές παρότι ο Μπερίσα το διέψευσε.

Όμως, το τηλεοπτικό κανάλι News 24 των Τιράνων μετέδωσε εικόνες που δείχνουν ένα μέλος της εθνικής φρουράς να πυροβολεί και δύο άτομα να πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες. Η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε το πρωί ότι άρχισε τις έρευνες για τη διαλεύκανση των θανάτων και όλων των χθεσινών γεγονότων.



Ημέρα πένθους

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στον τόπο όπου σκοτώθηκαν οι διαδηλωτές, μπροστά από το πρωθυπουργικό μέγαρο και άναψαν κεριά. Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση κήρυξε ημέρα πένθους το Σάββατο και προανήγγειλε ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι την απομάκρυνση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

Χαοτική κατάσταση

Κηλίδες αίματος και πυρπολημένα αυτοκίνητα δίνουν την εικόνα των όσων διαδραματίστηκαν χτες μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο, στα Τίρανα, στη διαδήλωση της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα και της κυβέρνησής του, κατηγορώντας την για διαφθορά.

Αψηφώντας τη βροχή 20.000 άτομα έδωσαν “ραντεβού” στη διαδήλωση που οργάνωσε η αντιπολίτευση. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών άρχισε να πετά πέτρες κι άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών, που έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω από το κυβερνητικό μέγαρο. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και χρήση αντλιών νερού για να διασπάσει το μέτωπο των διαδηλωτών.

Τις τελευταίες ημέρες, η αντιπολίτευση έχει εντείνει τις εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα για εκτεταμένη διαφθορά. Αφορμή γι’ αυτή την εξέλιξη υπήρξε η δημοσιοποίηση βίντεο, το οποίο προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο, καθώς σ’ αυτό “πρωταγωνιστούσε” ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, ο οποίος ζητούσε από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρία. Ο κ. Μέτα παραιτήθηκε έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο.


 
Σημειώνεται ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας είχε ζητήσει επανάληψη των βουλευτικών εκλογών, μετά τις κάλπες του Ιουνίου του 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα επικράτησε με πολύ μικρή διαφορά, και απείχε από τις συνεδριάσεις της βουλής. Ωστόσο, οι όποιες προσπάθειες για να σπάσει το αδιέξοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα “έπεσαν στο κενό”.

Ο Μπερίσα κατηγορεί τους Σοσιαλιστές

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα της διαδήλωσης ενώ εξαπέλυσε κατηγορίες κατά του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα, λέγοντας οτι επιχειρεί εξέγερση ανάλογη με εκείνη της Τυνησίας. Ο Αλβανός πρωθυπουργός κατηγόρησε το Ράμα για τα επεισόδια δηλώνοντας ότι “όλο αυτό ήταν μια χυδαία πράξη του”. “Αυτοί οι μπάσταρδοι χρησιμοποίησαν εγκληματικά στοιχεία και λαθρέμπορους που προσπάθησαν να εφαρμόσουν το σενάριο της Τύνιδας. Ο κ. Μπερίσα είπε ότι “όλη η ευθύνη είναι του Έντι Ράμα”.

Ο κ. Μπερίσα εξέφρασε τη λύπη του για τους νεκρούς αλλά ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση με όπλα που δεν ανήκουν στην αστυνομία ή στην εθνική φρουρά. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν την προσεχή Τετάρτη στα Τίρανα “κατά της βίας”.

Διαβάστε τις εξελίξεις από το Newsit στα αλβανικά

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε