Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Αλβανία – Το πολιτικό αδιέξοδο απειλεί την ένταξη στην Ε.Ε.

Εντι Ραμα
Εντι Ραμα, ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος - ΦΩΤΟ REUTERS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Αλβανία ότι το πολύμηνο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η χώρα βλάπτει τις ενταξιακές προοπτικές της.

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας, που ελέγχει σχεδόν τις μισές έδρες του κοινοβουλίου, μποϊκοτάρει επί έξι μήνες τις συνεδριάσεις του, μπλοκάροντας έτσι την υιοθέτηση νόμων που είναι απαραίτητοι για την ευθυγράμμιση της αλβανικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή. 

«Ένα πλήρως λειτουργικό κοινοβούλιο είναι ουσιώδες για την πλήρως λειτουργική δημοκρατία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Στέφαν Φουέλε, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης που έφτασε σήμερα στα Τίρανα για συνομιλίες. «Εάν το πολιτικό αδιέξοδο συνεχιστεί, θα μπορούσε να εμποδίσει την Αλβανία να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια που αναμένονται από μια χώρα που έχει καταθέσει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ», πρόσθεσε. 

Οι Σοσιαλιστές ζητούν να γίνει έρευνα για τις περσινές εκλογές στις οποίες νικητής αναδείχθηκε, με μικρή διαφορά, το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα. Οι Σοσιαλιστές δηλώνουν ότι δεν αμφισβητούν το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά επιμένουν στη διεξαγωγή έρευνας υποστηρίζοντας ότι είναι ένας τρόπος για να βελτιωθούν τα εκλογικά κριτήρια στη χώρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε