Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Αμερικανοευρωπαϊκές επαφές για την κρίση χρέους που “έχει φθάσει σε κρίσιμο σημείο”

Αμερικανοευρωπαϊκές επαφές για την κρίση χρέους που “έχει φθάσει σε κρίσιμο σημείο”

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ θα έχει σήμερα συνομιλίες στη Γερμανία για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Με μια σειρά συνεντεύξεις του σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε πως η κρίση έχει φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο και ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να σταθεροποιήσουν το ευρώ.

Μετά τις συνομιλίες του με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο νησί Σιλτ, ο Γκάιτνερ θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη για μια συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Δεν αναμένεται να γίνουν δηλώσεις στον Τύπο ούτε να εκδοθούν ανακοινώσεις μετά τις συναντήσεις.

Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες μέτρα με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού κρατών που βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της κρίσης, όπως η Ισπανία. “Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο”, είπε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Γιούρογκρουπ.

“Φθάσαμε σε ένα κρίσιμο σημείο”, είπε ο Γιούνκερ στη γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό. “Πρέπει να αποφασίσουμε τον ρυθμό και το πεδίο δράσης. Θα ενεργήσουμε μαζί με την ΕΚΤ”, πρόσθεσε, υπονοώντας την ενεργοποίηση για το σκοπό αυτό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ΕΚΤ σε συνδυασμό με το ΕΤΧΣ θα αναλάβουν δράση για να ενισχύσουν την ευρωζώνη, πιθανώς αγοράζοντας ομόλογα κρατών με μεγάλα χρέη, που αντιμετωπίζουν πιέσεις των αγορών, όπως η Ισπανία και η Γαλλία.

Πάντως ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντουάν Κολομπανί δήλωσε σήμερα ότι “δεν έχουν υπάρξει ως σήμερα αιτήματα” για την ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ενώ η Μαδρίτη διεμήνυσε ότι “δεν είναι στις προθέσεις της” το να ζητήσει τη συμβολή του ΕΤΧΣ.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι o δείκτης του οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) έπεσε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, στις 87,9 μονάδες, με την μεγαλύτερη πτώση του να καταγράφεται στη Γερμανία (-3,7).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βγάζει γλώσσα στη Μέρκελ ο Γιούνκερ: Παραμάγαζο της Γερμανίας η ευρωζώνη – «Έλληνες, φορολογείστε τους πλούσιους, να μην κάνουν πάρτι στα κότερα» 

Κατηγορηματικός ο Γιούνκερ – “Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν υπάρχει στις υποθέσεις εργασίας μου”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε