Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Αμπάς: “Προκαλούν σκόπιμα σύγχυση”

ΦΩΤΟ REUTERS

Στην αντεπίθεση περνά ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής πλευράς, Μαχμούντ Αμπάς, μετά τις αποκαλύψεις του Αλ Τζαζίρα για τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Τα έγγραφα, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, αναφέρουν ότι οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές προσέφεραν στην ισραηλινή πλευρά περισσότερες υποχωρήσεις από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, πάντως, μίλησε για σκόπιμη σύγχυση.

“Γίνεται μία σκόπιμη σύγχυση. Τους είδα να παρουσιάζουν πράγματα ως προερχόμενα από την παλαιστινιακή πλευρά, ενώ ήταν ισραηλινά…Αυτό είναι σκόπιμο”, δήλωσε από το Κάιρο ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, προσθέτοντας ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες διεξήχθησαν ανοικτά.

Ο Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε επίσης την έκπληξή του, δηλώνοντας ότι είχε συστηματικά ενημερώσει τους Άραβες ηγέτες για το σημείο στο οποίο βρίσκονταν οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

“Δε γνωρίζω από πού πήρε το Al Jazeera τα απόρρητα έγγραφα, αλλά δεν κρύβουμε τίποτε από τους Άραβες αδελφούς”, δήλωσε ο Μαμχούντ Αμπάς.

“Το Al Jazeera βοηθά το Ισραήλ να εξοντώσει την Παλαιστινιακή Αρχή”, τόνισε από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ-Μάλικ.

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας Σάεμπ Ερεκάτ κατήγγειλε ως “ψεύδη” το περιεχόμενο των απορρήτων εγγράφων και πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό “δεν έχει τίποτε να κρύψει”.

“Ό,τι μεταδόθηκε ήταν διαστρεβλωμένο και απομονωμένο από το πλαίσιό του και περιέχει ψεύδη”, δήλωσε στο Κάιρο ο Σάεμπ Ερεκάτ, ο οποίος συνοδεύει τον Μαχμούντ Αμπάς στην επίσημη επίσκεψή του στην Αίγυπτο.

“Θα εξετάσουμε όλα τα έγγραφα που μετέδωσε και θα μεταδώσει το Al Jazeera. Θα τα μελετήσουμε για να αποκαλύψουμε την αλήθεια και, εάν παραστεί ανάγκη, θα δημοσιεύσουμε όλα τα έγγραφα της διαπραγματευτικής υπηρεσίας. Θα το κάνουμε. Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε”, είπε.

“Γιατί το Al Jazeera δημοσιοποιεί τα έγγραφα αυτή τη στιγμή που είμαστε αντιμέτωποι με το Ισραήλ, με τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με τη δεξιά κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου;”, αναρωτήθηκε.

Για τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν τα έγγραφα αποδεικνύουν την ανάγκη επίτευξης μίας προσωρινής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους πριν από την οριστική.

“Όπως αποδεικνύεται, η κυβέρνηση του Εχούντ Ολμερτ δεν κατόρθωσε να φθάσει σε συμφωνία παρά τις τεράστιες υποχωρήσεις που έγιναν, όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αναζητήσουμε μακροπρόθεσμα μία προσωρινή συμφωνία”, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο. Όμως οι διαπραγματεύσεις δεν τελεσφόρησαν, εξαιτίας της επιμονής του Ισραήλ για την προσάρτηση του συνόλου των εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Όχθης και της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης σε ένα σχέδιο που τού αποδίδεται, σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ θα δεχόταν την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους “εντός προσωρινών συνόρων” στο πλαίσιο προσωρινής συμφωνίας.

“Πρόκειται προς το παρόν για έγγραφο εργασίας που δεν υπάρχει λόγος να δημοσιευθεί”, επιβεβαίωσε ο Λίμπερμαν, προσθέτοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει κατ’ αρχάς να ορίσει “τις κόκκινες γραμμές” που δεν πρέπει να παραβιασθούν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, που δημοσίευσε τις πληροφορίες, ο Λίμπερμαν εξετάζει τη δημιουργία ενός μίνι παλαιστινιακού κράτους σε έκταση που καταλαμβάνει λιγότερο από το 50% της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Για την ίδρυση ενός τέτοιου κράτους δεν θα χρειαζόταν η διάλυση κανενός εβραϊκού οικισμού, ούτε καν πάγωμα του εποικισμού.

Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι αντίθετη με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εντός προσωρινών συνόρων φοβούμενη ότι αυτά θα εξελιχθούν σε μόνιμα, γεγονός που θα επικύρωνε τα τετελεσμένα γεγονότα του ισραηλινού εποικισμού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε