Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Αμπάς και Μεντβέντεφ επιβεβαίωσαν την φιλία τους

REUTERS
REUTERS
Χαρούμενοι και ευδιάθετοι εμφανίστηκαν οι δύο ηγέτες μετά την συνάντηση τους στην Παλαιστίνη. Σταθερή στο Παλαιστινιακό η Μόσχα.
Τετ α τετ με τον Μαχμούντ Αμπάς στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης είχε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επαναβεβαιώνοντας τη σοβιετική αναγνώριση της Παλαιστίνης. «Πήραμε την απόφασή μας τότε και δεν την έχουμε αλλάξει σήμερα» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η οποία χαρακτηρίζεται ιστορικής σημασίας από την Παλαιστινιακή Αρχή.
 
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μαχμούντ Αμπάς, ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι η Μόσχα αναγνώρισε το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος το 1988 και δεν πρόκειται να αλλάξει τη θέση που είχε υιοθετήσει η πρώην Σοβιετική Ένωση.
 
«Θυμόμαστε ότι η Ρωσία ήταν από τα πρώτα κράτη στον κόσμο που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης το 1988» δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς.
 
Και ο Μεντβέντεφ απάντησε λέγοντας: «Υποστηρίξαμε τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους ήδη από τον προηγούμενο αιώνα και η ρωσική θέση, χθες όπως και σήμερα, είναι να υποστηρίζουμε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».
 
Ο Ρώσος πρόεδρος μετέβη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για συνομιλίες με την παλαιστινιακή ηγεσία, με ζητούμενο την αναβίωση της τελματωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επιδιώκει τη ρωσική στήριξη για μία σκληρότερη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέναντι στον εβραϊκό εποικισμό.
 
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Μεντβέντφ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος προς την ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς μία «λογική» απόφαση ρου Ισραήλ σχετικά με τον εποικισμό.
 
«Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, παρά τις συνεχιζόμενες δυσκολίες. Η κίνηση αυτή δεν είναι δυνατή παρά μόνο στη βάση ενός συμβιβασμού» δήλωσε.
 
«Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι χωρίς κάποιο είδος λογικής απόφασης [του Ισραήλ] για τον εποικισμό δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος. Καθένας καταλαβαίνει τώρα και είναι αδύνατο να κλείσουμε τα μάτια στο γεγονός αυτό» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
 
Η συνάντηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον Μαχμούντ Αμπάς πραγματοποιήθηκε στην Ιεριχώ. Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει επίσης συνάντηση την Τετάρτη με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στο Αμμάν.
 
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επρόκειτο να επισκεφθεί και το Ισραήλ, αλλά τα σχέδια ακυρώθηκαν εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων που ανακοίνωσε το προσωπικό του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, επισημαίνει το BBC.
 
Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θέλει να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό διπλωματικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, ωστόσο διεθνείς ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ελάχιστα έχει πράξει μέχρι στιγμής προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ, έχει την επίσκεψη του Μεντβέντεφ ως «ιστορική και πολύ σημαντική».
 
Όπως δήλωσε ο Ερεκάτ στον επίσημο ραδιοφωνικό σταθμό «Η Φωνή της Παλαιστίνης», η Ρωσία έχει στηρίξει τις προσπάθειες των Παλαιστινίων να εξασφαλίσουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο θα καταγγέλλεται η εποικιστική πολιτική του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη.
 
Το ψήφισμα αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά η ψηφοφορία θα καθυστερήσει μερικές ημέρες.
 
Ο Μεντβέντεφ αναμένεται να εγκαινιάσει το Ρωσικό Μουσείο, το οποίο χτίστηκε πρόσφατα στην Ιεριχώ, σε περιοχή που ανήκει στην Ρωσική Εκκλησία, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 10.000 ετών από την ίδρυση της πόλης. Επίσης, θα υπογράψει τρεις διμερείς συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της γεωργίας, του αθλητισμού και της πληροφορικής.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε