Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Συννεφιά 23 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

"Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, η επόμενη θα μπορούσε να είναι η Ιταλία"

`Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, η επόμενη θα μπορούσε να είναι η Ιταλία`
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 21.08.2012 | 21:36
Πρώτη δημοσίευση: 21.08.2012 | 21:35

Αυτή τη δήλωση έκανε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο, προσθέτοντας πως η “Ευρωζώνη είναι σαν την αγκινάρα”

"Αν η Ελλάδα βγει από το Ευρώ, οι επόμενοι θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς, διότι η Ευρωζώνη είναι σαν την αγκινάρα. Αργά ή γρήγορα μπορεί να κοπούν τα φύλλα", δήλωσε στην εφημερίδα της Ρώμης «Ιλ Μεσσατζέρο», ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά την χώρα μας, ο Τζουλιάνο Αμάτο τονίζει: «Σε τεχνικό επίπεδο το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να επιβιώσει, αν η Ελλάδα αποχωρούσε. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να επιβιώσει η Ελλάδα, αλλά, απ' ότι φαίνεται, το θέμα αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν, εκτός από τους Έλληνες. Ήμουν πάντα πέρα για πέρα αντίθετος στην ιδέα που τάσσεται υπέρ του να απομακρυνθούν οι ασθενέστεροι και μετά να ξανατεθούν τα θέματα επί τάπητος. Η διαδρομή αυτή μετατρέπει την Ευρωζώνη στην κλασική αγκινάρα».

Ο Τζουλιάνο Αμάτο, θεωρεί, επίσης, ότι « Έλληνες και Γερμανοί, αισθάνονται ο ένας δέσμιος του άλλου. Ο Έλληνας υπόκειται στα μέτρα λιτότητας και ο Γερμανός υποχρεώνεται να συνεισφέρει στο ταμείο διάσωσης. Και αυτό διότι δημιουργήθηκε ένα περίεργο μείγμα: η ιδέα που επικρατεί στην Ευρώπη είναι ότι πρέπει να φτάσουμε σε μια κεντρική πολιτική εξουσία που να μπορεί να φτιάχνει τους προϋπολογισμούς όλων των κρατών μελών. Ένα πρωτόγνωρο τέρας».
 
Σύμφωνα, τέλος, με τον Ιταλό πολιτικό και καθηγητή συνταγματικού δικαίου, «η μόνη λύση, για να μην πεθάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να μετατραπεί σε ομοσπονδιακό κράτος, με την υπογραφή που συνθήκης που να θεσπίσει την γέννηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Ο Αμάτο, σοσιαλιστής και νυν μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, ανέλαβε σύμβουλος της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, υποδεικνύοντας τις καταλληλότερες περικοπές στα έξοδα για την συντήρηση του πολιτικού συστήματος.

Διαβάστε

Μόντι: Τραγωδία αν το ευρώ γίνει διασπαστικός παράγοντας για την Ευρώπη

    Διαδώστε αυτό το άρθρο