Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Αν κλείσει η Λαϊκή Τράπεζα διασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ! – Τι θα συμβεί με τους υπόλοιπους

Αν κλείσει η Λαϊκή Τράπεζα διασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ! – Τι θα συμβεί με τους υπόλοιπους

– Για την Ελλάδα υποτίθεται ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες
– Η Λαϊκή διαψεύδει ότι κλείνει μέσω κύκλων της – Όλο το σχέδιο για την επόμενη ημέρα αν γίνει η εκκαθάριση
– Αν κλείσει η Λαϊκή υπολογίζεται ότι θα χαθούν 2.500 θέσεις εργασίας  – Εξοικονομούνται 2 δις και διασώζονται Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα
– Εν αναμονή επίσημης ανακοίνωσης από την Κυπριακή κυβέρνηση
– Μαραθώνια η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
– ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ www.newsit.com.cy

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο κλυδωνίζεται και οι πιέσεις που δέχεται η Κυπριακή κυβέρνηση είναι πλεον αφόρητες. Την ίδια ώρα μεγαλώνει και η αγωνία όσων συναλλάσσονται με τις τρεις Κυπριακές τράπεζες και κυρίως με την Λαϊκη για την οποία υπάρχει από νωρίς το πρωί έντονη φημολογία ότι κλείνει.

Αν τελικά συμβεί αυτό, το σίγουρο είναι ότι διασφαλίζονται οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ. Όσοι έχουν καταθέσεις από 100.000 ευρώ και άνω θα λάβουν ότι μείνει από την εκκαθάριση της τράπεζας.

Ωστόσο, πηγή της Λαϊκής Τράπεζας, διέψευσε φήμες περί κλεισίματος. Η ίδια πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.

Τι θα συμβεί με το κλείσιμο της Λαϊκής

  Δημιουργείται κατ αρχην μία κακή και μια νέα «καλή» Τράπεζα και έτσι ξαλαφρώνουν από 2 δισ. ευρώ και παραμένουν υγιείς, η Ελληνική και η Τράπεζα Κύπρου.

Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι χάνουν τα χρήματά τους οι καταθέτες. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι 2.500 υπάλληλοι θα χάσουν την δουλειά τους.

Στην πρώτη, στην “καλή” τράπεζα, θα μεταφερθούν τα καλά στοιχεία και οι ασφαλισμένες καταθέσεις έως 100.000 ευρώ (μπορεί και περισσότερα) ενώ στην άλλη την “κακή” τράπεζα, μεταφέρονται τα κακά στοιχεία θα γίνουν εκκαθαρίσεις και μετά θα επιστραφεί ότι περισσεύει στους λοιπούς καταθέτες.
Στην κακή τράπεζα θα περιληφθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κάποια περιουσιακά στοιχεία.

Σε συνδυασμό με την δέσμευση 2,8 δισ. από ταμεία προνοίας ημικρατικών οργανισμών και τραπεζών το σχέδιο αυτό φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα, η οποία δεσμεύεται ότι θα στηρίξει το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η πρόταση για «κούρεμα» 10%.

Παρόλα αυτά, υπολείπεται ένα δις και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί το οποίο κούρεμα αλλά αν δεν εξασφαλιστεί το ένα δις, τότε θα γίνει κούρεμα 1,5% κάτι όμως που δεν χαρακτηρίζεται ως οδυνηρό επειδή καλύπτεται από τους τόκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νεο σχέδιο με οριστικό κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου χωρίς κούρεμα καταθέσεων! – Απάντηση Λαϊκής: Δεν κλείνουμε!

Νέο σοκ στην Κύπρο – Απαιτεί ξανά κούρεμα στις καταθέσεις και κάτω των 100.000 ευρώ η τρόικα

Προσυμφωνημένο το «κούρεμα» στην Κύπρο – Αποκαλυπτικό έγγραφο Σόιμπλε

Τραγικές στιγμές ζουν στην Κύπρο – Χωρίς λεφτά τα ΑΤΜ και χωρίς πιστωτικές οι κάτοικοι – Εκβιάζουν τη χώρα με κούρεμα καταθέσεων ή χρεοκοπία

Γιατί “πέθανε” στο γέλιο η επικεφαλής της Τρόικας;

IIF: 20 δισ οι καταθέσεις των ξένων στις τράπεζες της Κύπρου!

“Μόνο οι παραλίες θα μείνουν στην Κύπρο ως πηγή εισοδήματος”, προβλέπει ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε