Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

«Αν ο Μπερλουσκόνι δεν έρθει να καταθέσει, θα τον αναγκάσουμε»

Ο «καβαλιέρε» ήλπιζε να αποφύγει να καταθέσει στη δίκη για την υπόθεση Ταραντίνι λόγω πρωθυπουργικών υποχρεώσεων. Αλλά το δικαστήριο δε… «μασάει»!

Οι εισαγγελείς της Νάπολης ξεκαθάρισαν ότι αν ο Μπερλουσκόνι δεν παρουσιαστεί για να καταθέσει ως μάρτυρας, μπορεί να ζητηθεί η υποχρεωτική του κλήτευση με αστυνομική συνοδεία.

Η κατάθεση του Μπερλουσκόνι είχε ορισθεί, αρχικά, για την Τρίτη, αλλά ο Μπερλουσκόνι κανόνισε να μεταβεί στη Βρυξέλλες και Στρασβούργο για να συναντηθεί με τον Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Χέρμαν βαν Ρομπάι, για να τους παρουσιάσει τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνησή του.

Η εισαγγελία της Νάπολης, μετά την σημερινή «απουσία» του «καβαλιέρε», όρισε τέσσερις δυνατές ημερομηνίες-από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου-ανάμεσα στις οποίες ο Ιταλός πρωθυπουργός μπορεί να επιλέξει για να παρουσιασθεί ενώπιον τους.

Διαφορετικά, αν τελικά επιλεγεί η λύση της υποχρεωτικής κλήτευσης, με την συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων «θα πρέπει, πρώτα να έχει δοθεί πράσινο φως από τη Βουλή», όπως αποσαφήνισε ο αρχιεισαγγελέας της Νάπολης, Τζαντομένικο Λέπορε.

Η υπόθεση «Ταραντίνι» αφορά τον επιχειρηματία από το Μπάρι που φέρεται να παρουσίασε σειρά συνοδών πολυτελείας στον Ιταλό πρωθυπουργό (ανάμεσά τους και την Πατρίτσια Ντ’ Αντάριο) και να του απέσπασε, με εκβιασμό, το χρηματικό ποσό των 800.000 ευρώ.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ιταλού πρωθυπουργού, κατέθεσαν γραπτό υπόμνημα, αλλά ο αρχιεισαγγελέας Λέπορε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Radio 24» κατέστησε σαφές ότι «η κίνηση αυτή δεν αρκεί και ο πρωθυπουργός πρέπει να μεταβεί στην εισαγγελία».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε ό,τι αφορά την όλη υπόθεση, επιμένει ότι βοήθησε τον Ταραντίνι, επειδή «επρόκειτο για έναν φίλο, με δυο παιδιά, που αντιμετώπιζε μια δύσκολη οικονομική περίοδο».

Αλλά οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι πρόκειται για απόσπαση χρημάτων με εκβιασμό. Οι δε σχολιαστές, τονίζουν ότι, η αρνητική στάση του Ιταλού πρωθυπουργού, μπορεί να οφείλεται στο ότι στη συνάντηση με τους δικαστικούς δε θα μπορούν να είναι παρόντες οι δικηγόροι του (διότι δεν πρόκειται για κατηγορούμενο αλλά για μάρτυρα) και ότι φοβάται, μάλλον, ότι μπορεί να του τεθούν ερωτήσεις με στόχο να αποδειχθεί ότι οι συνοδοί πολυτελείας του παρουσιάσθηκαν από τον Ταραντίνι εν πλήρη γνώση του, συμπεριλαμβανομένων και των όλων οικονομικών τους απαιτήσεων.

Όλα αυτά ενώ ο Μπερλουσκόνι και η κυβέρνησή του θα «ζήσουν» την Τετάρτη ακόμη μια κρίσιμη ψηφοφορίας. Η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή για τη βέβαιη έγκριση της δέσμης έκτακτων οικονομικών μέτρων. Ίδια στρατηγική είχε υιοθετηθεί και στην γερουσία, την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημερώνει Μπαρόζο και Ρομπάι ο Μπερλουσκόνι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε