Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ανακατέλαβε και τη Ζουάρα ο Καντάφι – Η Δύση διαπραγματεύεται με τους εξεγερμένους

Η αντεπίθεση των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι συνεχίζεται και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ανακατέλαβαν την πόλη Ζουάρα.

Πρόκειται για μία από τις τελευταίες πόλεις- προπύργια των εξεγερμένων στην δυτική Λιβύη. «Η Ζουάρα είναι στα χέρια τους τώρα. Την ελέγχουν και δεν υπάρχουν ίχνη από εξεγερμένους. Τώρα είναι στο κέντρο, ο στρατός και τα άρματα μάχης» δήλωσε κάτοικος της πόλης.

«Οι μάχες σταμάτησαν και είναι εδώ. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί σε εμάς και φοβόμαστε ότι μπορεί να διαπράξουν εγκλήματα. Ελπίζουμε και προσευχόμαστε στο θεό να μην τα διαπράξουν», πρόσθεσε.

Και ενώ ο εμφύλιος στη Λιβύη μαίνεται, η ανησυχία στη Δύση μεγαλώνει και οι δυτικοί ηγέτες συνεχίζουν τις επαφές τους με την ηγεσία των εξεγερμένων.

Έτσι, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, αποφάσισε την αποστολή μιας ομάδας στη Βεγγάζη, η οποία αποτελεί προπύργιο των αντικανταφικών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον “σχεδιασμό” της αντιμετώπισης της κρίσης στην Λιβύη.

Η αποστολή, που αποτελείται από μέλη της διπλωματικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έφτασε στην περιοχή και αναμένεται να επισκεφθεί τα σύνορα μεταξύ Λιβύης και Αιγύπτου, ανέφερε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Μάγια Κοτσίγιανσιτς.

Στόχος της αποστολής «είναι να συλλέξουν πληροφορίες και να εκτιμήσουν την κατάσταση προκειμένου να υποστηριχθεί ο σχεδιασμός σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης για την απάντηση στην λιβυκή κρίση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία υποσχέθηκαν στους εξεγερμένους στην ανατολική Λιβύη ότι θα επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, η οποία θα τους βοηθήσει να συνεχίσουν την μάχη εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων που αντεπιτίθενται.

Το δορυφορικό δίκτυο δεν επικαλέστηκε κάποια πηγή για την πληροφορία αυτή, ούτε έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Επιβεβαίωση της πληροφορίας δεν υπήρξε.

Το θέμα της εξέγερσης στη Λιβύη και το αν πρέπει να αναληφθεί δράση και να επιταχυνθεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβληθεί ζώνη “απαγόρευσης πτήσεων” θα απασχολήσει και τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G8.

Ενόψει της συνάντησης των ΥΠΕΞ της G8, ο Νικόλα Σαρκοζί – ο πρώτος δυτικός ηγέτης που αναγνώρισε το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης- δέχτηκε στο μέγαρο των Ηλύσιων Πεδίων η Χίλαρι Κλίντον. Στη συνάντηση μετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ.

Η συνάντηση Σαρκοζί-Κλίντον διήρκεσε μια ώρα και δεν έγιναν δηλώσεις. Οι δυο πλευρές συζήτησαν κυρίως στην κατάσταση στη Λιβύη τη στιγμή που τα πιστά στον Μουάμαρ Καντάφι στρατεύματα προελαύνουν προς τη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων κατά του λιβυκού καθεστώτος.

Διαβάστε επίσης
Επιθέσεις στην Αζνταμπίγια – Δυνάμεις του Καντάφι σφυροκοπούν ανελέητα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε