Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση της Τυνησίας

ΦΩΤΟ REUTERS

Γύρισε οριστικά σελίδα η Τυνησία με την ανακοίνωση του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η νέα τυνησιακή κυβέρνηση περιλαμβάνει τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης και έξι υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Μοχάμαντ Γιανούσι, τελευταίος πρωθυπουργός του πρώην προέδρου της Τυνησίας Μπεν Αλί και εκτελών χρέη προέδρου, σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε τον κατάλογο των 19 υπουργών της κυβέρνησής του «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» όπως τη χαρακτήρισε, που θα οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν μετά από δύο μήνες.

Τρία στελέχη μικρών πολιτικών κομμάτων της χώρας επί καθεστώτος Μπεν Άλι, ο οποίος εγκατέλειψε την Τυνησία και κατέφυγε στη Σαουδική Αραβία μετά από 23 χρόνια διακυβέρνησης, μετέχουν στη νέα κυβέρνηση και συγκεκριμένα οι Άχμεντ Νέτζιμπ Τσέμπι, Άχμεντ Ιμπραήμ και Μουστάφα Μπεν Τζαφάαρ.

Ο Τσέμπι του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος διορίστηκε υπουργός Περιβάλλοντος, ο Ιμπραήμ του αριστερού κινήματος Ettajtdid, υπουργός Παιδείας και Επιστημονικών Ερευνών και ο γιατρός Τζαφάαρ της Ένωσης Ελευθερία και Εργασία υπουργός Υγείας.

Έξι μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης μετέχουν στη νέα κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών Κάμελ Μοργκάν, ο υπουργός Εσωτερικών Άχμεντ Κριάα και ο υπουργός Άμυνας. Στη νέα κυβέρνηση μετέχουν επίσης και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Σε σύντομη ομιλία του ο πρωθυπουργός Γιανούσι ανακοίνωσε ότι απελευθερώνονται όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, αίρεται η απαγόρευση λειτουργίας της τυνησιακής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και νομιμοποιούνται όλα τα πολιτικά κόμματα στη χώρα που επί προεδρίας Μπεν Άλι είχαν διαλυθεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε