Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανάσα για τον Κόλπο του Μεξικού – Χωρίς διαρροή εδώ και λίγες ώρες

Η BP δεν έχει διαπιστώσει ένδειξη διαρροής πετρελαίου από την πλατφόρμα στον Κόλπο του Μεξικού αφότου σταμάτησε η ροή την Πέμπτη προκειμένου να διενεργηθεί μία κρίσιμη δοκιμή.

“Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι υπάρχει διαρροή πετρελαίου ή αερίου” από την κατεστραμμένη πηγή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του ομίλου Κεντ Γουέλς.

Το ισχυρό κύμα, που διέσπειρε καθημερινά εκατομμύρια λίτρα υγρών τοξικών στον ωκεανό, σταμάτησε το μεσημέρι της Πέμπτης προκειμένου να γίνει μια δοκιμή για την εξακρίβωση της αντίστασης της πηγής. Η απορροή που είναι υπεύθυνη για τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών σταμάτησε, όταν οι βαλβίδες ενός νέου χωνιού που τοποθετήθηκε τη Δευτέρα έκλεισαν, σχεδόν τρεις μήνες μετά τη βύθιση της εξέδρας της BP Deepwater Horizon που προκάλεσε την καταστροφή.

Η πιθανότητα, εγκλωβισμένο στην πηγή που έκλεισε με το χωνί, το υπό πίεση πετρέλαιο να καταλήξει να δημιουργήσει ρήγματα και να διασκορπιστεί και πάλι στον ωκεανό, συνιστά μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των ομάδων που βρίσκονται επί τόπου. Η BP προσπαθεί λοιπόν να βεβαιωθεί, με μετρήσεις της πίεσης, για την απουσία διαρροής στην πλαισίωση της εγκατάστασης που κατεβαίνει σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων κάτω από τη γη.

H κρίσιμη δοκιμή πίεσης στην πετρελαιοπηγή της BP στον Κόλπο του Μεξικού μπορεί να διαρκέσει και πέρα από τις 48 ώρες που ήταν το αρχικό όριο, και η πίεση αυξάνεται με αργό ρυθμό, δήλωσε ένα εκτελεστικό στέλεχος της εταιρίας. Η 48ωρη προθεσμία θα λήξει το απόγευμα του Σαββάτου (ώρα ΗΠΑ), όμως είπε πως “υπό ορισμένες περιστάσεις” η δοκιμή μπορεί να παραταθεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε