Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ανατροπή στην Ιταλία! Μπερλουσκόνι δείχνουν δυο νέα exit poll

Ανατροπή στην Ιταλία! Μπερλουσκόνι δείχνουν δυο νέα exit poll

Πολιτικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη στην Ιταλία! Τα πρώτα exit poll μπορεί να έδειχναν για νικητή των εκλογών το Μπερσάνι ωστόσο λίγο αργότερα exit poll άλλης εταιρείας βγάζει πρώτο τον Μπερλουσκόνι!

Οι προβολές δυο εταιριών μεταβάλλουν σημαντικά την εικόνα των ποσοστών των ιταλικών κομμάτων και συμμαχιών, σε ό,τι αφορά την γερουσία.

Βάσει των προβολών αυτών, που βασίζονται σε πραγματικές ψήφους (εταιρίες Tecne και Πιέπολι) η κεντροδεξιά συμμαχία φέρεται να εξασφαλίζει το 31,6% η κεντροαριστερή το 29,4%, το κίνημα Πέντε αστέρων του Μπέπε Γκρίλο το 24,9% και η λίστα του Μάριο Μόντι το 9,6%.

Τα Instant Poll, βάσει τηλεφωνικών συνεντεύξεων, παρουσίαζαν αντιθέτως ουσιαστικό προβάδισμα της κεντροαριστεράς–τουλάχιστον τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, που όμως μένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν αργότερα, όταν προχωρήσει η καταμέτρηση, εκπρόσωποι της κεντροδεξιάς όπως ο Γκαετάνο Κουαλιαριελό και της κεντροαριστερός Ενρίκο Λέτα αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρέος συνασπισμού (κεντροαριστερά, συντηρητικοί, δυνάμεις προσκείμενες στον Μόντι) για να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες.

Βάσει των στατιστικών προβολών, την κρίσιμη περιφέρεια της Λομβαρδίας φέρεται προς το παρόν ότι κερδίζει στην ψηφοφορία για την γερουσία η κεντροδεξιά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης του τηλεοπτικού δελτίου La7 έξω από τα εκλογικά τμήματα, η δεξιά παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι προηγείται στη μάχη για τη Γερουσία στη Λομβαρδία (Μιλάνο) με 34,6%, έναντι 31% της κεντροαριστερής συμμαχίας του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι,

Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, η δεξιά επικρατεί και στην κούρσα για τη Γερουσία στη Σικελία με 33%, ενώ στη δεύτερη θέση κατατάσσεται το κίνημα διαμαρτυρίας του κωμικού Μπέπε Γκρίλο με 28,4% και έπεται η κεντροαριστερά με 28%.

Στην επίσης μεγάλη περιφέρεια της Καμπανίας (Νάπολι), η παράταξη του Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει για τη Γερουσία το 35,6% έναντι 30% της συμμαχίας του Μπερσάνι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα exit poll στην Ιταλία δε θεωρούνται καθόλου αξιόπιστα και τον νικητη των εκλογών με σιγουριά θα τον μάθουμε αύριο.

Βουτιά στο Χρηματιστήριο

Ωστόσο, το Χρηματιστήριο του Μιλάνου χάνει τα σημαντικά κέρδη που κατέγραφε μετά την ανακοίνωση των νεώτερων αποτελεσμάτων από τις ιταλικές εκλογές, που φέρουν τη δεξιά παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να προηγείται στην κούρσα για τη Γερουσία, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα για πολιτικό-κυβερνητικό αδιέξοδο.

Η άνοδος του γενικού δείκτη μετοχών στο Χρηματιστήριο κυμαίνεται πλέον μόλις στο 0,29%, ενώ είχε φθάσει στο 4% όταν μετά τα πρώτα έξιτ πολ διαγράφονταν προοπτικές για άνετη νίκη της κεντροαριστερής συμμαχίας του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων αναφοράς –ή spread– που αμέσως μετά την ανακοίνωση των έξιτ πολ μειώθηκε, άρχισε πάλι να αυξάνεται μετά τις ενδείξεις για επικράτηση της συμμαχίας του Μπερλουσκόνι στη Γερουσία.

Διαβάστε επίσης

Προβάδισμα Μπερσάνι αλλά θολό τοπίο δείχνουν τα exit poll

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε