Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Ανατροπή στο Ιράκ, νικητής ο Αλάουι

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Νουρ αλ-Μάλικι εμφανιζόταν ως ο νικητής των εκλογών της 7ης Μαρτίου στο Ιράκ αλλά ο Ιγιάν Αλάουι είναι εκείνος που επικράτησε σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και το κόμμα του Ιρακίγια κατέλαβαν 91 έδρες στο ιρακινό κοινοβούλιο έναντι 89 του απερχόμενου πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι και του κόμματος «Κράτος Δικαίου». Η Ιρακινή Εθνική Συμμαχία που συνενώνει σιιτικά θρησκευτικά κόμματα, καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 70 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ η συμμαχία «Κουρντιστάνια» των δύο μεγάλων κουρδικών κομμάτων της χώρας καταλαμβάνει 43 έδρες.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και της νίκης του, ο Ιγιάντ Αλάουι δεσμεύτηκε να εργαστεί με όλα τα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης. «Το Ιράκ είναι έτοιμο να απλώσει χέρι αδελφοσύνης σε όλους τους γείτονές του, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, την Ιορδανία, τη Συρία και το Ιράν στη βάση της συνέχισης των θετικών σχέσεων και της μη επέμβασης του ενός στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου», συμπλήρωσε.

Την ίδια όμως, όμως, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας, Νούρι αλ-Μάλικι, αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ήττα του και δήλωσε ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δεν είναι τα τελικά.

Για σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της δημοκρατίας στη χώρα μίλησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαιρετίζοντας από πλευράς ΗΠΑ το τέλος της εκλογικής διαδικασίας, ενώ ο Αμερικανός πρεσβευτής, Κρίστοφερ Χιλ και ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στρατηγός Ρέι Οντιέρνο, ανακοίνωσαν ότι δεν σημειώθηκε «προφανής μαζική ή σοβαρή νοθεία» και κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα να αποδεχτούν τα αποτελέσματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε