Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Αναβάλλει το δανεισμό της η ΠΓΔΜ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο δανεισμός από τις ξένες αγορές με την έκδοση ευρωομολόγων, προγραμματιζόταν εντός του Ιουνίου, για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας.

Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ, Ζόραν Στάβρεφσκι, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με εκπροσώπους επενδυτικών τραπεζών σε ευρωπαϊκές πόλεις, δήλωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την έκδοση ευρωομολόγων από την ΠΓΔΜ, ωστόσο η χώρα του θα περιμένει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις αγορές.

Ο κ. Στάβρεφσκι πρόσθεσε ότι τα ευρωομόλογα που σκοπεύει να εκδώσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα είναι αξίας μεταξύ 175 εκατ. και 250 εκατ. ευρώ.

Οικονομικοί αναλυτές στα Σκόπια σχολιάζουν ότι ο λόγος που οδηγεί την κυβέρνηση στην αναβολή του δανεισμού από τις ξένες αγορές με την έκδοση ευρωομολόγων είναι τα υψηλά επιτόκια που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, λόγω των συγκυριών και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες χωρών από το νότο της Ευρώπης.

Πέρυσι, η ΠΓΔΜ είχε εκδώσει ευρωομόλογα αξίας 175 εκατ. ευρώ καταβάλλοντας επιτόκιο 10%.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η χώρα πρέπει να στραφεί για δανεισμό στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς τα επιτόκια που προσφέρει αυτό είναι πολύ χαμηλότερα από τα επιτόκια των αγορών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, έχει δηλώσει ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να δανειστεί από το ΔΝΤ. 

Ο οίκος Standars & Poors αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της ΠΓΔΜ με τον δείκτη ΒΒ, με την ένδειξη όμως ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι σχετικά χαμηλό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ, το δημόσιο χρέος της χώρας ανέρχεται σήμερα στα 2,2 δισ. ευρώ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε