Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Αναβλήθηκε για τον Ιούνιο η δίκη Σιράκ

ΦΩΤΟ REUTERS

Στις 20 Ιουνίου θα επαναληφθεί η δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας που κατηγορείται για παράνομες προσλήψεις στο δήμο του Παρισίου την περίοδο της δημαρχίας του.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης του Ζακ Σιράκ και δέχτηκε να εξεταστεί το αν έχει ή όχι παραγραφεί το αδίκημα από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε “σοβαρό” το ερώτημα που τέθηκε από τον Ζαν-Ιβ Λε Μπορν, συνήγορο ενός πρώην διευθυντή του γραφείου του Ζακ Σιράκ. Αποφάσισε συνεπώς να το απευθύνει στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ανώτατο γαλλικό δικαστικό σώμα, που μπορεί με τη σειρά του να στραφεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο συνήγορος, με την υποστήριξη της εισαγγελίας, χαρακτηρίζει αφύσικο το γεγονός ότι κρίνονται τα γεγονότα με τόσο μεγάλη χρονική απόσταση από τότε που διαπράχθηκαν, θεωρεί πως έπρεπε να είχαν παραγραφεί και ζητάει συνεπώς από το δικαστήριο να επαληθεύσει πως όλα αυτά δεν αντιβαίνουν προς το Σύνταγμα.

Ο Ζακ Σιράκ, πρώτος πρώην πρόεδρος που δικάζεται από δικαστήριο στη Γαλλία, διώκεται για μια υπόθεση εικονικών θέσεων εργασίας που ανάγεται στη δεκαετία του 1990, όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού.

Τις δυο πρώτες μέρες της ακροαματικής διαδικασίας, ο Σιράκ δεν είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο. Σκόπευε να εμφανιστεί αύριο Τετάρτη, εφόσον η δίκη συνεχιζόταν.

Η υπόθεση των εικονικών θέσεων εργασίας περιλαμβάνει δύο πτυχές, η μία από τις οποίες εκδικάζεται στο Παρίσι και η άλλη στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι. Η πτυχή της Ναντέρ δεν έχει σχέση με τη συνταγματική προσφυγή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε