Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Αναβλήθηκε η δίκη του αιγύπτιου υπουργού Εσωτερικών

Επεισοδιακή ήταν η ακροαματική διαδικασία που διακόπηκε 4 φορές σε διάστημα τριών ωρών.

Η δίκη του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Αιγύπτου Χαμπίμπ ελ-Αντλι και έξι εκ των συνεργατών του, υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας, που κατηγορούνται ότι έδωσαν εντολή για τη ρίψη πυρών εναντίον των διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, αναβλήθηκε για τις 5 Σεπτεμβρίου, ύστερα από μια ταραχώδη ακροαματική διαδικασία.

Η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε τέσσερις φορές σε διάστημα τριών ωρών από τον δικαστή Αχμεντ Ρεφάατ.

Οι επτά κατηγορούμενοι για δολοφονίες πολιτών ήταν στο εδώλιο, μέσα σε ειδικό κουτί.

Η δίκη διεξάγεται για λόγους ασφαλείας στην αστυνομική ακαδημία σε προάστιο του Καΐρου. Σύμφωνα με τη δημόσια αιγυπτιακή τηλεόραση, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και τεθωρακισμένα έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά του κτιρίου.

Αν κριθεί ένοχος ο ελ-Αντλι, ο οποίος ήταν από τους πλέον ισχυρούς άνδρες του καθεστώτος Μουμπάρακ αλλά και ο πιο μισητός στην Αίγυπτο, κινδυνεύει με την ποινή του θανάτου.

Έχει ήδη καταδικαστεί σε 12ετή κάθειρξη για οικονομικές ατασθαλίες και έτσι έγινε ο πρώτος αξιωματούχος του καθεστώτος Μουμπάρακ που καταδικάζεται σε φυλάκιση χωρίς αναστολή.

Σχεδόν 850 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετές χιλιάδες τραυματίστηκαν στη διάρκεια των 18 ημερών της εξέγερσης που προκάλεσε την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου.

Η δίκη του Χαμπίμπ ελ-Αντλι είχε αρχίσει στις 3 Αυγούστου, ταυτόχρονα με τη δίκη του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και των δύο γιων του. Ο Μουμπάρακ, ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί εκ νέου αύριο Δευτέρα στο δικαστήριο, κατηγορείται και αυτός ότι έδωσε εντολή για τη ρίψη πυρών κατά των διαδηλωτών και κινδυνεύει να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε