Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Αναβλήθηκε η συνάντηση Χριστόφια και Έρογλου – Ένα βήμα πριν το αδιέξοδο

Από την προηγούμενη συνάντηση Χριστόφια και Έρογλου. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Από την προηγούμενη συνάντηση Χριστόφια και Έρογλου. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 Πριν καλά καλά αρχίσει, έληξε η σημερινή συνάντηση του Δημήτρη Χριστόφια με τον Ντερβίς Έρογλου.

 

 

Η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί, τελικά δεν πραγματοποιήθηκε και αντ’αυτής, θα συναντηθούν στις 2:30 το μεσημέρι οι σύμβουλοι των δύο ηγετών.
 
Ο πρόεδρος Χριστόφιας ειδοποίησε τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ότι θα ήταν καλύτερα να αναβληθεί η σημερινή συνάντηση και αντ’αυτού να πραγματοποιείτο συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών. Ωστόσο, ο Ντερβίς Έρογλου βρισκόταν ήδη καθοδόν προς τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας και δεν έλαβε την ειδοποίηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ, με αποτέλεσμα να φτάσει εκεί και να περιμένει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Η αναμονή κράτησε μια ώρα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στο χώρο, όμως μετά από λίγο, ο Τ/κ ηγέτης αποχώρησε.
 
Ερωτηθείς ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατά την αποχώρησή του από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, αν υπήρξε εμπλοκή, η απάντηση που έδωσε ήταν “προσπαθούμε να μην υπάρξει εμπλοκή”.
 
Τελικώς ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση αναβάλλεται και ότι στις 2:30μ.μ. οι σύμβουλοι των δύο ηγετών, θα συναντηθούν με κύριο αντικείμενο το περιουσιακό.
 
Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό ανέφερε επίσης ότι λόγω του επικείμενου ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη, όπου θα ενημερώσει τον Οργανισμό για τις εξελίξεις των συνομιλιών, δεν θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα συνάντηση των δύο ηγετών. Ωστόσο, ανακοίνωσε ότι θα γίνουν συναντήσεις των συμβούλων τους.
 
Υπενθυμίζεται ότι στη σημερινή, δεύτερη, συνάντηση των δύο ηγετών, αναμένετο να συζητηθεί το περιουσιακό.
 
Ο Δ.Χριστόφια επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, επεσήμανε ότι μετά τις δημόσιες δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου, με τις οποίες αμφισβητείται η βάση των διαπραγματεύσεων, έκρινε ότι σήμερα θα ήταν μπροστά σε αδιέξοδο και κρίση. Συνεπώς, πρόσθεσε, είπα ότι θα ήταν καλύτερα να αναβληθεί η συνάντηση και το θέμα να συζητηθεί μεταξύ των συμβούλων.
 
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η βάση των συνομιλιών υπάρχει, επαναβεβαιώθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι η ε/κ πλευρά την χαιρέτησε και ανέμενε ότι οι συνομιλίες θα συνεχίζονταν σε αυτή τη βάση.
 
Δήλωσε επίσης πως όταν πληροφορήθηκε πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πήγε στο χώρο των συνομιλιών, από σεβασμό πήγε και ο ίδιος και συνομίλησε μαζί του για λίγο.
 
Ο πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι ο Έρογλου του ανέφερε ότι δέχθηκε φοβερή πίεση από την αντιπολίτευση και γι’αυτό προέβη στις σχετικές δηλώσεις.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα της βάσης των συνομιλιών, θα υπάρξει σοβαρή κρίση.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε