Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Αναχώρησε για περιοδεία ο Ομπάμα – Όλοι οι σταθμοί του

Αναχώρησε για περιοδεία ο Ομπάμα – Όλοι οι σταθμοί του

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναχώρησε σήμερα στις 08:20 (13:20 GMT) με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One για μια περιοδεία στην Ταϊλάνδη, τη Μιανμάρ και την Καμπότζη, όπου θα συμμετάσχει σε περιφερειακές διασκέψεις, σύμφωνα με ένα ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε αυτό το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό από την επανεκλογή του στις 6 Νοεμβρίου, ο Ομπάμα θα ξεκινήσει την Κυριακή την περιοδεία του από την Ταϊλάνδη όπου θα γίνει δεκτός από τον βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι. Θα έχει επίσης μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Γινγκλούκ Σιναουάτρα, καθώς οι δύο χώρες γιορτάζουν 180 χρόνια διπλωματικών σχέσεων.

Την Δευτέρα, θα μείνει μόνο λίγες ώρες στη Μιανμάρ, για να συναντηθεί με τον ομόλογό του Θέιν Σέιν και να ξαναδεί την Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, που πριν από δύο μήνες είχε δεχτεί στον Λευκό Οίκο. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη από ένα εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ στη Μιανμάρ.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, ο κ. Ομπάμα θα είναι επίσης ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί την Καμπότζη, όπου θα συμμετάσχει στις Συνόδους Κορυφής της Ανατολικής Ασίας (EAS) και την Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN ).

Επίσης, στο περιθώριο αυτών των συνόδων κορυφής, ο κ. Ομπάμα θα έχει μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίκο Νόντα.

Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο Ομπάμα σε κάθε σταθμό αυτής της περιοδείας που θα μπορούσε να είναι και το τελευταίο κοινό τους ταξίδι, καθώς η κα. Κλίντον είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του κ. Ομπάμα, η οποία θα ξεκινήσει επισήμως στις 20 Ιανουαρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε