Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

And the Oscar goes to… – Πουλήθηκε το αγαλματάκι του Όρσον Γουέλς

Πόσο κοστίζει ένα Όσκαρ; 861.542 δολάρια ή 656.954 ευρώ. Βέβαια, δεν είναι ένα όποιο Όσκαρ, είναι το χρυσό αγαλματάκι που κράτησε στα χέρια του ο Όρσον Γουέλς για τον Πολίτη Κεϊν.

Κάνεις δεν έμαθε ποτέ ποιος είναι ο τυχερός που θα πάρει σπίτι του το θρυλικό Όσκαρ, αφού ο οίκος δημοπρασιών Nate D. Sanders δεν ανακοίνωσε ούτε το όνομα του πλειοδότη ούτε και του ανθρώπου που πούλησε ο Όσκαρ.

Το μόνο που έγινε γνωστό ότι ο πασίγνωστος μάγος, Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ήρθε δεύτερος και… καταϊδρωμένος και έχασε την ευκαιρία να πάρει το Όσκαρ σπίτι του.

Οι πρόσφορες δόθηκαν είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω internet και η δημοπρασία έγινε στο Λος Άντζελες.

Η… τύχη του Όσκαρ ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της 7ης Τέχνης αγνοούνταν ως το 1994, όταν βρέθηκε στην κατοχή ενός κινηματογραφιστή. Το είχε πάρει ως αμοιβή γιατί κάποτε εργάστηκε για τον Γουέλς.

Η Μπεατρίς Γουέλς θέλησε να αποκτήσει το Όσκαρ του πατέρα της και έκανε μήνυση τόσο στον κινηματογραφιστή όσο και στον οίκο Sotheby’s, που προσπάθησε ανεπιτυχώς να πουλήσει το αγαλματίδιο.

Το μόνο που κατάφερε η κόρη του Γουέλς, όμως, ήταν να της κάνει μήνυση η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να αγοράζει τα Όσκαρ έναντι ενός δολαρίου. Μόνο που αυτό ισχύει από το 1950 και ο Γουέλς κέρδισε το χρυσό αγαλματάκι το 1942.

Τελικά, η Μπεατρίς κατάφερε να πάρει το Όσκαρ και το 2003 το πούλησε στον φιλανθρωπικό οργανισμό Dax Foundation.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε