Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά στη Χάιφα – 41 νεκροί

REUTERS
REUTERS

Πυροσβεστικά αεροπλάνα από Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία άρχισαν τις πρώτες ρίψεις σήμερα το πρωί. Αεροπλάνο με επιβραδυντικά χημικά στέλνουν οι ΗΠΑ.

Τα πτώματα 41 ανθρώπων έχουν βρεθεί στην περιοχή του όρους Καρμέλ κοντά στη Χάιφα όπου μαίνεται από την Πέμπτη μια τεράστια πυρκαγιά, η χειρότερη στην ιστορία του Ισραήλ, ανακοίνωσαν ιατρικές υπηρεσίες.

    Η πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας δεν έχουν γίνει γνωστά, δεν έχει τεθεί ακόμα υπό έλεγχο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

    Η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει τον τελικό απολογισμό των θυμάτων, αφού μόνο 11 πτώματα έχουν αναγνωριστεί, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και οι έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται, διευκρίνισε ο αστυνομικός εκπρόσωπος Μίκι Ρόσενφελντ.

    Δεκαεπτά άνθρωποι νοσηλεύονται, οι δύο σε σοβαρή κατάσταση, ανάμεσά τους και η διοικητής της αστυνομίας της Χάιφας, της οποίας η κατάσταση είναι κρίσιμη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Τουλάχιστον 370 πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά, αλλά η έλλειψη κατάλληλων μέσων ανάγκασε τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου να ζητήσει διεθνή βοήθεια.

    Τα τρία πρώτα αεροσκάφη της διεθνούς βοήθειας έφτασαν σήμερα το πρωί στο Ισραήλ και άρχισαν τις ρίψεις νερού. ‘Αλλα 17 πυροσβεστικά αεροσκάφη αναμένονται μέσα στην ημέρα: δύο από την Τουρκία, δύο από την Γαλλία, τέσσερα από την Ελλάδα, δυο από το Αζερμπαϊτζάν, δύο από τη Ρωσία, ένα από την Κροατία, ένα από τη Ρουμανία και τρία από την Κύπρο.

Περισσότεροι από 13.000 κάτοικοι της περιοχής, νότια της Χάιφας, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Εδώ και ένα μήνα επικρατεί πρωτόγνωρη ξηρασία στη Μέση Ανατολή. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως η θερμοκρασία στην περιοχή της Χάιφας έφτασε του 31 βαθμούς και οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 30 χιλιόμετρων την ώρα.

    Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επισκέφθηκε την περιοχή, έκανε λόγο για “καταστροφή, που μέχρι τώρα δεν είχαμε ξαναδεί”.

    “Χάσαμε τον έλεγχο της φωτιάς”, παραδέχτηκε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής στη Χάιφα, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Γιτζάκ Αχαρόνοβιτς δήλωσε ότι είναι αδύνατο να γίνει εκτίμηση για το πότε θα τεθούν υπό έλεγχο τα μέτωπα.

    Από τους 41 νεκρούς, οι 36 ήταν εκπαιδευόμενοι δεσμοφύλακες, οι οποίοι εστάλησαν για να βοηθήσουν τους κρατούμενους σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα που απειλούσε η φωτιά, αλλά το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν εγκλωβίστηκε από τις φλόγες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε