Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ανγκελα Μέρκελ: «Η κρίση θα διαρκέσει χρόνια, κάντε υπομονή»

«Η δημοσιονομική ενοποίηση δεν έχει επιστροφή» είπε η καγκελάριος στο γερμανικό κοινοβούλιο
Διαβεβαιώσεις ότι η Βρετανία παραμένει ισχυρός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά το βέτο στη στενότερη δημοσιονομική ένωση έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από το βήμα της Μπούντεσταγκ την Τετάρτη, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ενώπιον των βουλευτών ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει χρόνια.

Μιλώντας στη γερμανική Βουλή η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον «δεν μπόρεσε να μας ακολουθήσει» στο δρόμο της δημοσιονομικής ένωσης και εμφανίστηκε να επιχειρήσει να ρίξει «γέφυρες» μετά τη δραματική έκβαση της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.

«Όσο και αν λυπάμαι που η Βρετανία δεν μας ακολούθησε σε αυτό το δρόμο, και όσο και αν λυπάμαι που 20 χρόνια πριν Βρετανία έλαβε απόφαση κατά του ευρώ, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στο μέλλον η Βρετανία θα είναι επίσης ένας σημαντικός εταίρος στην ΕΕ» επισήμανε.

Αποκρούοντας τις φωνές περί πολιτικής απομόνωσης του Λονδίνου, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως το Λονδίνο έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε πολλούς τομείς από το εμπόριο έως την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η Βρετανία δεν είναι μόνος ένας σημαντικός εταίρος σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Η Βρετανία είναι εταίρος σε πολλούς άλλους τομείς -στην ανταγωνιστικότητα, την εσωτερική αγορά, το εμπόριο, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» σημείωσε.

Και προσέθεσε πως η Βρετανία «έχει το δικό της ζωτικό συμφέρον να διασφαλίσει ότι η Ευρωζώνη θα ξεπεράσει την κρίση».

Ενώπιον των βουλευτών η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ακόμη πως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 8ης και 9ης Δεκεμβρίου βάζουν την Ευρώπη σε μια πορεία προς τη δημοσιονομική ενοποίηση που δεν έχει επιστροφή.

Συνέστησε, πάντως, υπομονή γιατί η κρίση θα διαρκέσει χρόνια, ενώ για το ελληνικό «κούρεμα» είπε ότι αυτό ήταν μια ειδική περίπτωση.

Συμπλήρωσε ακόμα το πλαφόν που αφορά στο ύψος των κεφαλαίων του προσωρινού (EFSF) και του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) θα παραμείνει στα 500 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης :

Ξέσπασε κυβερνητική κρίση στη Γερμανία από δημοψήφισμα για το ευρώ – Καταρρέει το κοινό ευρωπαικό νόμισμα – FT: Ο πλανήτης επιστρέφει στην ύφεση

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε