Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Ανησυχεί ο Λευκός Οίκος για τη νοθεία στις εκλογές του Αφγανιστάν

Ανησυχεί ο Λευκός Οίκος για τη νοθεία στις εκλογές του Αφγανιστάν

Ο Καρζάι δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι υπήρξε “εκτεταμένη νοθεία” στις προεδρικές εκλογές του 2009, όμως “δεν διαπράχθηκε από τους Αφγανούς, είναι οι ξένοι που την οργάνωσαν”.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε σήμερα “ανησυχητικά” τα σχόλια του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι κατά της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τη νοθεία που παρατηρήθηκε στις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν. 

Ο Ρόμπερτ Γκιμπς, εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζητά “διευκρινίσεις” από τον Καρζάι. Ο Καρζάι δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι υπήρξε “εκτεταμένη νοθεία” στις προεδρικές εκλογές του 2009, όμως “δεν διαπράχθηκε από τους Αφγανούς, είναι οι ξένοι που την οργάνωσαν”.
 
Ο αφγανός πρόεδρος ανέφερε “το γραφείο του αναπληρωτή του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ (ο αμερικανός Πίτερ) Γκαλμπρέιθ, καθώς και το γραφείο του γάλλου στρατηγού (Φιλίπ) Μοριγιόν”, επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών της ΕΕ στις εκλογές. 

“Προφανώς κάποιες δηλώσεις του προέδρου Καρζάι είναι ανησυχητικές. Προκαλούν πραγματική και δικαιολογημένη ανησυχία”, δήλωσε ο Γκιμπς. 

“Ζητάμε διευκρινίσεις από τον πρόεδρο Καρζάι για τη φύση κάποιων δηλώσεών του”, πρόσθεσε ο Γιμπς, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες στρατιωτικές και πολιτικές επενδύσεις που έχουν γίνει από τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν,το οποίο επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο Ομπάμα. 

“Ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος με τον Καρζάι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να βελτιωθεί η διακυβέρνηση και η καταπολέμηση της διαφθοράς”, επεσήμανε ο Γκιμπς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε