Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ανησυχία για την κατάργηση του Obamacare – Ποιοι Ρεπουμπλικάνοι διαφοροποιούνται

Ανησυχία για την κατάργηση του Obamacare – Ποιοι Ρεπουμπλικάνοι διαφοροποιούνται

Η νομοθεσία που ψήφισε χθες η Γερουσία δίνει οδηγίες στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου προκειμένου να καταρτίσουν τη νομοθεσία κατάργησης του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, το οποίο είναι γνωστό ως Obamacare, μέχρι τις 27 Ιανουαρίου.

Αμέσως μετά, τόσο η Γερουσία, όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να ψηφίσουν τα νομοσχέδια για την κατάργηση του Obamacare, ενεργοποιώντας τη νομοθετική διαδικασία για την ολική κατάργησή του.

Συντηρητικοί και μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν ανησυχίες για την ενεργοποίηση της διαδικασίας κατάργησης, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί πώς θα γίνει η αντικατάσταση των νόμων, αλλά και της πρακτικής εφαρμογής της νομοθεσίας που θα αντικαταστήσει το Obamacare.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μαρκ Μίντοους, πρόεδρος της συντηρητικής ομάδας (House Freedom Caucus) στην οποία συμμετέχουν περίπου άλλα 40 μέλη, δηλώνει ότι τα μέλη της ομάδας, δεν έχουν καταλήξει σχετικά με το τι θα ψηφίσουν στη σημερινή ψηφοφορία για την κατάργηση του Obamacare.

Ο μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος Τσάρλι Ντεντ δηλώνει ότι έχει “σοβαρές ανησυχίες” σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, εκφράζει την άποψη ότι μία ψηφοφορία κατάργησης του Obamacare, στην αρχή της διαδικασίας θα εξανεμίσει την πολιτική δυναμική που θα απαιτηθεί προκειμένου οι Ρεπουμπλικάνοι να υποστηρίξουν αργότερα το νόμο που θα το αντικαταστήσει.

Από την πλευρά της, η ηγέτις των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι τάσσεται υπέρ της πολιτικής μάχης. “Νομίζω ότι είναι ευκολότερο να κερδίσεις μία μάχη, όταν κάτι πρόκειται κάτι να σου πάρουν,” δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια σε κοινή εμφάνισή της με ηλικιωμένους Αμερικανούς. Οι άνθρωποι αυτοί δήλωσαν ότι έχουν βοηθηθεί από τις νομικές προβλέψεις του Obamacare, ενώ έχει μειωθεί για τους ίδιους το οικονομικό κόστος της συνταγογράφησης των φαρμάκων.

Ωστόσο, ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι το Κογκρέσο μπορεί να δρομολογήσει μία διαδικασία αντικατάστασης του Obamacare, η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ θα χρειαστεί να δράσει πολιτικά σε άλλες διαστάσεις υιοθέτησης και εφαρμογής νέων νομικών διατάξεων. Όμως, δεν γνωστοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ τόνισε ότι τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που εργάζονται για την απενεργοποίηση του Omabacare “έχουν συντονιστεί” με το επιτελείο του Τραμπ. “Δεν έχουμε θέσει οριστικά χρονικά όρια, επειδή ακριβώς θέλουμε να κάνουμε τη διαδικασία με σωστό τρόπο,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράιν.

Από την πλευρά του ο Τραμπ άσκησε νέα πίεση χθες στους Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη του Κογκρέσου όταν δήλωσε ότι τόσο η κατάργηση, όσο και η αντικατάσταση του Obamacare θα πρέπει να γίνουν “ουσιαστικά ταυτόχρονα.”

Όπως έγινε γνωστό χθες, μία συντηρητική ομάδα (Heritage Action) που ασκεί πολιτική επιρροή στο Κογκρέσο άσκησε χθες το βράδυ πιέσεις στους Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων να υποστηρίξουν τη νομοθεσία κατάργησης του Obamacare.

Η σύμβουλος του Τραμπ Κέλιαν Κόνγουεϊ δήλωσε ότι η νομοθεσία που θα αντικαταστήσει το Obamacare θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα που θα προκύψει από ενδεχόμενη χρονική καθυστέρηση μεταξύ της κατάργησης και της ενεργοποίησης του νέου νόμου μπορεί να επηρεάσει το βαθμό πρόσβασης των ασφαλισμένων στο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας των ΗΠΑ μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως εκτιμούν ειδικοί της ασφαλιστικής αγοράς υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε