Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ανοδος στα spread Ισπανίας και Ιταλίας και νέες αναταράξεις στο ευρώ

Σπάνε σήμερα προς τα κάτω κάθε προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ τα spread σε Ισπανία και Ιταλία. Παρασέρνουν σε άνοδο όχι μόνο Ελλάδα και Ιρλανδία, αλλά και το Βέλγιο! Μεγάλες διακυμάνσεις για το ευρώ.
 

Η ευρωπαική κρίση χρέους αλλά και ο συναλαγματικός ”πόλεμος” δοκιμάζουν τις αντοχές του ευρωπαικού νότου,δηλαδή την Ισπανία και Ιταλία.
 
Τις 300 μ.β. πλησιάζει σήμερα επικίνδυνα το spread του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου,το οποίο το πρωί βρισκόταν στις 295 μονάδες,25 δηλαδή μονάδες παραπάνω από το χθεσινό κλείσιμο.
 
Όμως στο ”κάδρο” έχει μπει πλεον και η Ιταλία με το spread να έχει ξεπεράσει τις 200 μ.β. και διαμορφώνεται στις 210 μ.β.,έχοντας αυξηθεί κατά 22,71 μ.β από το κλείσιμο της Δευτέρας.
 
Οι 2 αυτές χώρες,μεγαθήρια για την Ευρώπη,παρέσυραν και την υπόλοιπη περιφέρεια, με το spread του ελληνικού δεκαετούς να φτάνει στις 13.56 στις 942,80 μ.β.,δηλαδή +40 μονάδες από χθές,του ιρλανδικού στις 664 μ.β.,αυξημένο κατά 14,71 μονάδες και το πορτογαλικό στις 437 μ.β.,με άνοδο 5,34 μονάδων ενώ η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στα CDS,στα ασφάλιστρα κινδύνου δηλαδή,όπου αυξάνονται ακόμη και αυτά του Βελγίου!
 
Απόρροια όλων αυτών είναι οι διακυμάνσεις του ευρώ που από χαμηλό ημέρας 1,2980 δολάρια έφτασε στις 13.53 στο 1,30370 με το αποτύπωμα της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου να θυμίζει καρδιογράφημα.
 
Πάντως τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κυριότερων νομισμάτων του κόσμου έχει το ευρώ για το μήνα Νοέμβριο καθώς έχει υποτιμηθεί σχεδόν 7 % έναντι του δολλαρίου και 1,5% έναντι του ιαπωνικού γιέν,χωρίς σε αυτούς τους αριθμούς να έχει συνυπολογιστεί η σημερινή συναλλαγή.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε