Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Άνοιξε τα φτερά του το Boeing 787

Το νέο Boeing 787 Dreamliner απογειώνεται. ΦΩΤΟ REUTERS

Με επιτυχία έγινε η πρώτη δοκιμαστική πτήση του Boeing 787. Δείτε το βίντεο της πρώτης πτήσης…

 

Πολλοί λένε πως άξιζε η καθυστέρηση των 3 χρόνων. Άλλοι πάλι λένε ότι αυτό θα φανεί στην πορεία!
 
Ο λόγος για το Boeing 787 Dreamliner το νέο αεροπλάνο της αμερικανοβρετανικής συμμαχίας. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση έγινε χθες. Πρόκειται για ένα αεροπλάνο μέσου μεγέθους που κατασκευάζεται κυρίως από πλαστικό και υπόσχεται σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων.
 
Το πρωτοποριακό αεροπλάνο έμεινε καθηλωμένο λόγω ατελειών στο σχεδιασμό, δυσκολιών στη μεταφορά των εξαρτημάτων του από υπεργολάβους διάσπαρτους σε όλο τον κόσμο, λόγω απεργιών, ακόμα και από έλλειψη μπουλονιών.
 
Έξι φορές είχε αναβληθεί η πρώτη δοκιμαστική πτήση. Η υπομονή και τα νεύρα των υποψήφιων πελατών δοκιμάστηκαν αρκετά. Ήδη έχουν δώσει παραγγελίες για 840 αεροπλάνα, συνολικής αξίας 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 
H Boeing ευελπιστεί να αρχίσει τις παραδόσεις στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, αφού πρώτα λάβει πιστοποίηση από τις αρμόδιες αρχές, ωστόσο πολλοί αναλυτές θεωρούν το χρονοδιάγραμμα υπεραισιόδοξο.
 
Στην αντίπερα όχθη η ευρωπαϊκή Airbus προσελκύει δυνητικούς πελάτες για το μελλοντικό A350, το οποίο θα κατασκευάζεται από παρόμοια υλικά.
 
Η άτρακτος και άλλα βασικά τμήματα του 787 αποτελούνται κυρίως από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακόνημα, αντί από το παραδοσιακό αλουμίνιο.
Χάρη στο μειωμένο βάρος που εξοικονομεί καύσιμα, το 787 θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδανικό για τη μεταφορά περίπου 250 επιβατών σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.
 
Το πρώτο Dreamliner απογειώθηκε το βράδυ της Τρίτης από το εργοστάσιο της Boeing κοντά στο Σιάτλ για μια τετράωρη πτήση πάνω από μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Θα ακολουθήσουν τουλάχιστον εννέα μήνες δοκιμών με έναν στόλο έξι αεροπλάνων που θα πετούν διαδοχικά όλο το 24ωρο!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε