Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Ανοικτά όλο το 24ωρο τα καταστήματα και 7 μέρες την βδομάδα!

REUTERS
REUTERS

Όσοι ιδιοκτήτες των ιταλικών εμπορικών καταστημάτων το επιθυμούν, από σήμερα μπορούν να κρατούν ανεβασμένα τα ρολά τους, καθ’ όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

  Πρόκειται για ένα από τα κύρια μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι και το οποίο μπήκε σε ισχύ με την έλευση του 2012.

    Τα πρώτα καταστήματα που έκαναν γνωστό ότι σκοπεύουν να επωφεληθούν του νέου μέτρου βρίσκονται στην Ρώμη και στη Νάπολη όπου η αρχή έγινε ήδη με κάποια καφέ μπαρ που πρόκειται να προσφέρουν καφέ εσπρέσσο και καπουτσίνο, όχι μόνο μέχρι τις δυο το πρωί- όπως προέβλεπε έως τώρα ο σχετικός νόμος- αλλά χωρίς, πλέον, κανένα περιορισμό ωραρίου.

    Οι έμποροι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την χρησιμότητα του μέτρου: μιλώντας στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πολλοί ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ και εστιατορίων βλέπουν θετικά την απελευθέρωση του ωραρίου, θεωρώντας ότι μπορεί να αποδειχθεί ένα χρήσιμο μέτρο για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης.

    Δεν λείπουν, όμως και οι κάτοχοι οικογενειακών επιχειρήσεων και καταστημάτων οι οποίοι τονίζουν ότι >.

    Στο Τορίνο, η δημοτική σύμβουλος υπεύθυνη για τις εμπορικές δραστηριότητες, Τζουλιάνα Τεντέσκο εκφράζει το φόβο ότι >.

    Στο Μιλάνο, επίσης, ο δήμος και η περιφέρεια σκοπεύουν να εκμεταλλευθούν και τους τρεις μήνες περιθώριο για τεχνική και οργανωτική προσαρμογή στο μέτρο, που προσφέρει ο νόμος.

    Ο επικεφαλής της εμπορικής ένωσης Confesercenti, ο Μάρκο Βεντούρι, προβλέπει ότι >.

    Στο μεταξύ, από σήμερα, ξεκίνησε η περίοδος των εκπτώσεων. Η πρώτη πόλη που θέλησε να κατεβάσει τις τιμές, για να κερδίσει, ενδεχομένως, όσα έχασε από τις υποτονικές πωλήσεις των εορτών, είναι το Παλέρμο της Σικελίας και ακολούθησε η Ποτέντσα, και αυτή στην Κάτω Ιταλία. Στις 5 Ιανουαρίου, θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων η Ρώμη,το Μιλάνο, η Φλωρεντία και η Βενετία.

    Όπως τονίζει, όμως, ο ιταλικός Τύπος, και σε ότι αφορά τις εκπτώσεις η μείωση του συνολικού τζίρου μπορεί να αγγίξει το 30%.

    Σχετικά, τέλος, με την απασχόληση, σε πανεθνικό επίπεδο, οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο ανησυχητικές: μέσα στο 2012 κινδυνεύουν να χαθούν ως και 300.000 θέσεις εργασίας, 40.000 εκ των οποίων, τους αμέσως επόμενους μήνες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε