Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανταλλαγή πυρών στην Τύνιδα, ένας νεκρός – Ταξιδιωτικές οδηγίες από ΗΠΑ, Πορτογαλία

ΦΩΤΟ REUTERS

Αληθινές σφαίρες, δακρυγόνα και τουλάχιστον ένας νεκρός στην Τύνιδα, καθώς η Τυνησία παραμένει παραδομένη στη βία και τις ταραχές για πολλοστή μέρα.

Από τις πολυήμερες συγκρούσεις ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα αυξήθηκε στους 23. Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), η Σουχάιρ Μπελχάσεν, 66 άτομα έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ταραχών και όπως δήλωσε έχει στην κατοχή του ονομαστικό κατάλογο των θυμάτων.

Μεταξύ αυτών και μια τυνησιακής καταγωγής Ελβετίδα, μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου CHUV στη Λωζάννη. Σκοτώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη διάρκεια διαδήλωσης στο Νταρ Σααμπάν και η ειρωνεία της τύχης είναι πως επρόκειτο να επιστρέψει σήμερα στην Ελβετία.

Οι συγκρούσεις στην Τύνιδα σημειώθηκαν μερικές εκατοντάδες μέτρα από το κτίριο της κεντρικής τράπεζας και την κυριότερη εμπορική συνοικία της πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται ο κεντρικός σταθμός των λεωφορείων και των τραμ. Οι αστυνομικοί έστησαν οδοφράγματα και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσουν πολίτες να εισέλθουν στην περιοχή.

Εκτός από την πρωτεύουσα, όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλος ένας τραυματίστηκε σοβαρά, ταραχές σημειώθηκαν και στην παραθαλάσσια τουριστική πόλη Χαμαμέτ, που την επιλέγουν για τις διακοπές τους πολλοί Ευρωπαίοι τουρίστες.

Λεηλατήθηκαν ένα αστυνομικό τμήμα, τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι αλλά και εξοχικές κατοικίες, μία από τις οποίες φέρεται να ανήκει σε ένα συνεργάτη του προέδρου. Σε έναν από τους τοίχους του συγκεκριμένου σπιτιού είχαν γράψει το σύνθημα: “Θάνατος στον Μπεν Άλι”.

Στους δρόμους είχαν στηθεί οδοφράγματα ενώ ορισμένοι μπήκαν σε καταστήματα και έπαιρναν ότι μπορούσαν να κουβαλήσουν.

Οι ταραχές ξεκίνησαν μετά την ειρηνική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μετά την κηδεία ενός ρεσεψιονίστ, του Ζουχέιρ Σουίσι, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών την Τετάρτη.

Στην πόλη Σλίμαν, δύο νέοι άνδρες έχασαν την ζωή τους από πυροβολισμούς κατά την διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ήθελαν να επιτεθούν σε ένα αστυνομικό τμήμα και η αστυνομία άρχισε να πυροβολεί στον αέρα για να τους διαλύσει και έπειτα πυροβόλησε κατά των νεαρών. Χτύπησαν τον έναν στο στομάχι και τον άλλο στο στήθος.

Εν μέσω των βίαιων ταραχών, ο πρόεδρος της Τυνησίας, Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τη χρήση πυροβόλων όπλων εναντίον διαδηλωτών, υποσχέθηκε ελευθερία του Τύπου καθώς και να δώσει τέλος στο κλείσιμο ιστοσελίδων.

Ανακοίνωσε ότι δε θα τροποποιήσει το σύνταγμα προκειμένου να μπορέσει να είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές του 2014, όταν ολοκληρωθεί η θητεία του και υποσχέθηκε ότι οι τιμές της ζάχαρης, του γάλακτος και του ψωμιού θα μειωθούν.

ΗΠΑ και Πορτογαλία είναι οι πρώτες χώρες που εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες για την Τυνησία, προειδοποιώντας τους πολίτες τους για τους κινδύνους στη βορειοαφρικανική χώρα αυτή την περίοδο και συμβουλεύοντάς τους να αποφύγουν να την επισκεφτούν αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο.

Η προειδοποίηση των ΗΠΑ έχει ισχύει για ένα μήνα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς κατοίκους της Τυνησίας να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ πολλών άλλων, μελετά το ενδεχόμενο να αναστείλει τις δρομολογημένες διαπραγματεύσεις με την Τυνησία για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον δεν αναφέρθηκε σαφώς σε αυτό, αλλά τόνισε πως οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τον αντίκτυπο που έχουν τα πρόσφατα επεισόδια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε