Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Αντάλλαξαν κατασκόπους Η.Π.Α. και Ρωσία

Τα αεροσκάφη που μετέφεραν τους κατασκόπους... σπίτι! (ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Η πρωτοφανής ανταλλαγή κατασκόπων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και μάλιστα ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

“Οι ΗΠΑ μετέφεραν με επιτυχία δέκα ρώσους πράκτορες στην ρωσική ομοσπονδία και η ρωσική ομοσπονδία απελευθέρωσε τέσσερα άτομα που είχαν φυλακιστεί στην Ρωσία. Η ανταλλαγή αυτών των ατόμων που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη της Αυστρίας ολοκληρώθηκε”, ανέφερε η ανακοίνωση.

Τα δύο αεροπλάνα, το ρωσικό και το αμερικανικό, με τα οποία επαναπατρίστηκαν 14 κατάσκοποι απογειώθηκαν από τη Βιένη.

Πρώτα απογειώθηκε, γύρω στις 13.30 (ώρα Ελλάδας), από το αεροδρόμιο της Βιένης για τη Μόσχα ένα ρωσικό αεροπλάνο,  Yakovlev Yak-42, με τους 10 ρώσους μυστικούς πράκτορες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή.

Περίπου 15 λεπτά αργότερα ήταν σειρά του αμερικανικού αεροπλάνου, το οποίο έφερε το σήμα Vision Airlines, να απογειωθεί με προορισμό τη Νέα Υόρκη μεταφέροντας τέσσερις Ρώσους, τρεις από τους οποίους είναι καταδικασμένοι για κατασκοπεία για λογαριασμό δυτικών χωρών και οι οποίοι ανταλλάχθηκαν με τους δέκα ρώσους μυστικούς πράκτορες.

Σ’ ένα τέλος αντάξιο του Ψυχρού Πολέμου, η ανταλλαγή έγινε στην πίστα του αεροδρομίου αφού το αεροπλάνο που ήρθε από τη Νέα Υόρκη πήρε θέση λίγο πριν από τις 12.30 (ώρα Ελλάδας) δίπλα στο επίσημο ρωσικό αεροπλάνο που είχε φτάσει νωρίς το πρωί.

Αυτή η ανταλλαγή είναι η πρώτη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το 1989/1990. Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ανταλλαγές κατασκόπων ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή αποτελούσαν τρέχουσα πρακτική.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε