Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Αντάρτες κατά πετρελαϊκής: σημειώσατε 1

Πετρελαιαγωγός που ανήκει στην Ιταλική εταιρία Eni υπέστη δολιοφθορά στην διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή με αποτέλεσμα να διακοπεί η ροή 4.000 βαρελιών αργού ημερησίως, ανακοίνωσε η επιχείρηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eni, “ενέργεια σαμποτάζ σημειώθηκε σε ήσσονα πετρελαιαγωγό, στο κοίτασμα Οσιάμα στην πολιτεία Μπαγιέλσα, στη Νιγηρία”. Η εταιρία δεν προέβλεψε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσει να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, καθώς η ποσότητα που μεταφέρεται μέσω του αγωγού είναι περιορισμένη. “Δεν κηρύχθηκε force majeure λόγω της μικρής ποσότητας”, κατά το ανακοινωθέν της.

Οι δολιοφθορές σε πετρελαιαγωγούς στη νότια Νιγηρία, είτε από αντάρτες που απαιτούν δικαιότερη κατανομή των κερδών από τα κοιτάσματα είτε από φτωχούς κατοίκους που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, δεν είναι ασυνήθιστες.

Οι επιθέσεις και οι απαγωγές στις οποίες προέβαιναν οι αντάρτες και οι δολιοφθορές προκάλεσε τα τελευταία χρόνια μείωση της παραγωγής κατά περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ωστόσο η αμνηστία που προσφέρθηκε στους μαχητές το 2009 οδήγησε στον αφοπλισμό πολλών εξ αυτών μείωσε σημαντικά τον αριθμό των συμβάντων.

Έκτοτε, η παραγωγή πετρελαίου στην όγδοη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου και πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής αυξήθηκε ξεπερνώντας ξανά τα δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της διεθνούς υπηρεσίας ενέργειας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε