Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω ΟΗΕ – Χαλαρώνει ο αποκλεισμός

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τα Ηνωμένα Έθνη δέχτηκαν να αναλάβουν την παράδοση του φορτίου ανθρωπιστικής βοήθειας που μετέφερε ο «Στόλος της Ελευθερίας» στην αποκλεισμένη Γάζα. Οι πιέσεις στο Ισραήλ φέρουν χαλάρωση του αποκλεισμού.

Επιθυμία του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι το φορτίο να φτάσει στους αποκλεισμένους Παλαιστίνους και ο ΟΗΕ θα αναλάβει τη συγκεκριμένη ευθύνη δήλωσε ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι.αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΟΗΕ έχει ήδη ζητήσει και λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ για αυτή την επιχείρηση, καθώς και των ιδιοκτητών του φορτίου βοήθειας το οποίο μεταφέρονταν από τρία τούρκικα πλοία.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Ισραήλ, όργανο που είναι επιφορτισμένο να επιβλέπει τα διαχειριστικά των δημόσιων θεσμών, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια δική του έρευνα για την ισραηλινή επιδρομή κατά του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Η έρευνα αυτή θα αφορά ειδικά την λήψη της απόφασης για την επιχείρηση αναχαίτισης του στολίσκου καθώς και όλες τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί για τα πλοιάρια που μετέφεραν την ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους της αποκλεισμένης Γάζας. 

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ένα 24ωρο μετά την απόφαση του Ισραήλ για τη σύσταση διεθνούς δημόσιας επιτροπής με τη συμμετοχή δύο ξένων παρατηρητών που θα ερευνήσουν τα γεγονότα της 31ης Μαΐου. 

Όσον αφορά στον αποκλεισμό της Γάζας, το ενδεχόμενο της χαλάρωσής του πρόκειται να τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας την Τετάρτη. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται αποφασισμένος να χαλαρώσει «σοβαρά» τον αποκλεισμό και να λάβει μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση μετά τις διεθνείς πιέσεις που του ασκήθηκαν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε