Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Αντιδράσεις για το «αστυνομικό Τwitter»

Η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το έγκλημα μέσα (και) από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί σκεπτικισμό και αντιδράσεις…

«Μεγάλος Αδελφός» ή χρήσιμο όπλο για την πάταξη του εγκλήματος και την προστασία του πολίτη; Οι απόψεις διίστανται. Αλλά γεγονός είναι ότι το Τwitter έχει μπει για τα καλά στην υπηρεσία της αστυνομίας στη Βρετανία, όπου όλο και περισσότερα αστυνομικά τμήματα αποκτούν λογαριασμούς στη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να ενημερώνουν, όπως λένε, τους πολίτες για τις επιχειρήσεις σε ζωντανή σύνδεση, την ίδια τη στιγμή που συμβαίνουν.
 
Οι αστυνομικοί επιμένουν ότι χρησιμοποιούν το Ιnternet προκειμένου να παρέχουν κάθε είδους πληροφορίες στο κοινό, από νέα για συλλήψεις ως ενημέρωση για την κίνηση στους δρόμους και για τις καθημερινές περιπολίες στις γειτονιές. Λένε επίσης πως όταν απευθύνουν εκκλήσεις προς το κοινό για κάποιο σοβαρό έγκλημα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν χρήσιμες πληροφορίες μέσω του Τwitter.
 
Σύμφωνα με “Το Βήμα” μια πιο αμφιλεγόμενη πρακτική είναι η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο από κάμερες παρακολούθησης, η οποία έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεις για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής από πολίτες και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Παρά ταύτα, η αστυνομία του Μάντσεστερ μόλις ανακοίνωσε ότι στο εξής θα χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση το Τwitter, ενώ οι συνάδελφοί τους από το Χέρτφορντσιρ είναι χρήστες της υπηρεσίας ήδη από τον περασμένο Μάρτιο.
 
«Τι βάρδια και αυτή χθες! Πήγα σε μια καταγγελία για κλοπή σε μαγαζί και όταν έφθασα εκεί μου επιτέθηκε ένας από τους υπόπτους» γράφει ένα όργανο της τάξεως. Μια άλλη, περισσότερο κοινότοπη ανάρτηση λέει: «Θα βρίσκομαι για εκπαίδευση στο Στίβενατζ για λίγες ημέρες».
 
«Εχετε δει τη Λίλιαν;» ρωτάει ένα άλλο «τουίτ», ζητώντας πληροφορίες από το κοινό για την υπόθεση της εξαφάνισης μιας κοπέλας.
 
Επικριτές της νέας τάσης υπάρχουν ακόμη και μέσα στο Σώμα. Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η συνεχής ενασχόληση με το Τwitter αποσπά τους αστυνομικούς από το πραγματικό τους έργο που είναι η πάταξη του εγκλήματος.
 
Στη διάρκεια μόνο μιας επιχείρησης οι αστυνομικοί οι οποίοι έλαβαν μέρος έστειλαν περισσότερα από 90 «τουίτς» στους 1.500 ηλεκτρονικούς φίλους τους. «Μας κάνει να δείχνουμε λιγότερο επαγγελματίες… περνάει το λάθος μήνυμα» είπε ένας αξιωματικός.
 
Αντιθέτως, ο Κέβιν Χόι, υπεύθυνος Διαδικτύου του Σώματος στο Μάντσεστερ, πιστεύει ότι η προσπάθεια αξίζει τον κόπο.
 
«Είναι σημαντικό για την αστυνομία να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους πολίτες, και το Διαδίκτυο συνεισφέρει τα μέγιστα σε αυτό. Το Τwitter θα γίνει στο μέλλον το βασικό δίκτυο του Σώματος… Ηδη δημιουργούμε νέες τοπικές σελίδες σε επίπεδο γειτονιάς» λέει.
 
Λογαριασμό στο Τwitter διαθέτει και η Ελληνική Αστυνομία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε