Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Αντιδράσεις για το πάγωμα του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Κεντρικό θέμα στα ΜΜΕ της Βουλγαρίας οι εξελίξεις για τον αγωγό “Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, έπειτα από τις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ.

Στα εκτενή ρεπορτάζ των βουλγάρικων μέσων σημειώνεται και η χθεσινή εκτίμηση του πρώην υπουργού Ενέργειας Ρούμεν Οβτσάροφ, ότι παρόμοια κίνηση δεν εξυπηρετεί τα βουλγαρικά αλλά τα αμερικανικά συμφέροντα. Όπως και οι δηλώσεις, με της οποίες διάφοροι εκπρόσωποι του κεντροδεξιού Γαλάζιου Συνασπισμού εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση τους με τις δηλώσεις περί της αποχώρησης της Βουλγαρίας από το “Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης”, την οποία οι Βούλγαροι “γαλάζιοι” έχουν αναδείξει σε προγραμματικό στόχο της κεντροδεξιάς συμμαχίας τους.

“Τι τον θέλουμε πράγματι τον αγωγό αυτό” είναι ο τίτλος της εφημερίδα της Σόφιας “Τρουντ”, υπό τον οποίο ο σχολιογράφος Πλάμεν Έντσεφ υποστηρίζει, ότι “ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ έχει απόλυτο δίκιο”, καθώς η Βουλγαρία δεν θα έχει κανένα οικονομικό όφελος από τον αγωγό, ο οποίος εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον στη Μαύρη Θάλασσα και κατά συνέπεια, για τον τουριστικό κλάδο της Βουλγαρίας.

“Παράφρονη προσωπική απόφαση, με την οποία ο πρωθυπουργός συνεχίζει την πολιτική του που σπέρνει χάος στη Βουλγαρία” αποκάλεσε από την πλευρά του, τις περί “της αποχώρησης από το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης” δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ, ο προκάτοχος του στο αξίωμα, Σεργκεί Στανίσεφ.

Ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αλλάξει γνώμη, επειδή “στην αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει όλη την ευθύνη για την αναπόφευκτη δραστική άνοδο των τιμών των ενεργειακών πόρων και του ρεύματος, τους οποίους η Βουλγαρία θα αναγκαστεί να αγοράζει από τους γείτονες της”, όπως αναφέρει ο κ. Στανίσεφ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “24 Ώρες”.

“Αναρωτιέμαι πια συμφέροντα εξυπηρετεί ο κ. Μπορίσοφ με αυτή την προσωπική απόφαση του” αναφέρει στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνοντας, ότι παρόμοια μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια αγγίζουν και θέματα εθνικής ασφάλειας και προειδοποίησε ότι πέρα από τις μεγάλες οικονομικές απώλειες, η Σόφια ριψοκινδυνεύει και σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων της με τη Μόσχα.

Στο μεταξύ, στην ηλεκτρονική έκδοση της, η έγκυρη οικονομική ημερήσια εφημερίδα της Βουλγαρίας “Ντνέβικ” γράφει ότι “Η κυβέρνηση άρχισε να στέλνει αντιφατικά μηνύματα και για το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Αυτό έγινε σαφές στη διάρκεια του στρογγυλού τραπεζιού εμπειρογνωμόνων με θέμα “Βουλγαρία και Ευρώπη: Η ενεργειακή ασφάλεια μας”, το οποίο άρχισε στη Σόφια με πρωτοβουλία της Ευρωβουλής. Αφενός, το υπουργείο Εξωτερικών είπε, ότι το σχέδιο αυτό χρειάζεται “προσεκτική μελέτη”, ενώ από το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας δήλωσαν, ότι το σχέδιο αποτελεί προτεραιότητα της Βουλγαρίας”.

Αρμόδια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε από την πλευρά της, ότι ο South Stream μαζί με το σχέδιο “Ναμπούκο” είναι προτεραιότητες της κυβέρνησης που θα μπουν στην ενεργειακή στρατηγική της χώρας, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα με τίτλο “Η κυβέρνηση στέλνει αντιφατικά σήματα και για τον αγωγό “South Stream”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε