Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Αντιδράσεις στη Χιλή για δηλώσεις υπέρ της δικτατορίας Πινοσέτ

Ο πρέσβης της Χιλής στην Αργεντινή
Ο πρέσβης της Χιλής στην Αργεντινή, Μιγέλ Οτέρο
Αντιδράσεις πυροδότησαν στη Χιλή οι δηλώσεις υπέρ της δικτατορίας του Πινοσέτ του πρεσβευτή της χώρας στην Αργεντινή.
 

 

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε στη χώρα του ο πρεσβευτής της Χιλής στο Μπουένος Άιρες, όταν σε συνέντευξή του στην αργεντίνικη εφημερίδα Κλαρίν υπερασπίσθηκε το δικτατορικό καθεστώς του Αουγούστο Πινοτσέτ και τόνισε πως χωρίς το πραξικόπημα του 1973 «η Χιλή θα ήταν σήμερα σαν την Κούβα».
 
«Το μεγαλύτερο τμήμα της Χιλής δεν υπέφερε από τη δικτατορία. Απεναντίας ανακουφίστηκε. Ο λαός νίκησε. Οι δρόμοι άρχισαν να καθαρίζουν, οι δουλειές επανήλθαν. Από τη μία ημέρα στην άλλη ξαναβρέθηκαν τα προϊόντα που έλλειπαν», τόνισε ο πρεσβευτής Μιγέλ Οτέρο στην εφημερίδα, δηλώσεις που χθες αναπαράχθηκαν σε όλα τα φύλλα της Χιλής.
 
Ο Οτέρο τονίζει πως « τίποτε δεν δικαιολογεί» τις παραβιάσεις και τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «οι οποίοι θα πρέπει να τιμωρηθούν», αλλά δεν πιστεύει «ειλικρινά πως αυτό συνιστούσε μία θεσμική πολιτική».
 
Η αριστερή αντιπολίτευση αξιώνει εν χορώ την ανάκληση του 79χρονου Οτέρο, πρώην ηγετικού στελέχους του Κόμματος Εθνικής Ανανέωσης του μετριοπαθούς προέδρου Σεμπαστιάν Πινέρα, ο οποίος τον διώρισε φέτος πρεσβευτή.
 
Ο βουλευτής Τουκαπέλ Χιμένες κατήγγειλε το «σοβαρό σφάλμα» να διορισθεί «ένας άνθρωπος του Πινοτσέτ σε μία στρατηγική πρεσβεία όπως της Αργεντινής, χώρας με μία ευαισθησία στα δικαιώματα του ανθρώπου, καθώς χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-83)».
 
Ο χιλιανός ΥΠΕΞ Αλφρέδο Μορένο υπογράμμισε πως στην κυβέρνηση «υπάρχουν στελέχη που μπορεί να έχουν τις πλέον διαφορετικές απόψεις για την στρατιωτική κυβέρνηση», όμως «πρόκειται για προσωπικές απόψεις και όχι για τη θέση της κυβέρνησης».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε