Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λίγα Σύννεφα 18 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Αντικαθεστωτικός ακτιβιστής βρέθηκε δολοφονημένος

Αντικαθεστωτικός ακτιβιστής βρέθηκε δολοφονημένος
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 06.06.2010 | 07:54
Πρώτη δημοσίευση: 06.06.2010 | 07:54

Πάνω από 50 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΛΔ Κονγκό να διατάξει ανεξάρτητη έρευνα για τη δολοφονία γνωστού μαχητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα της Αφρικής.

Ο 47χρονος Φλοριμπέρ Τσεμπεγιά, επικεφαλής της οργάνωσης Voix des Sans Voix ["Φωνή όσων δεν έχουν φωνή"], βρέθηκε νεκρός την Τετάρτη, δεμένος στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του, σε ένα δρόμο δυτικά της πρωτεύουσας. Ο οδηγός του εξακολουθεί να αγνοείται.

"Θεωρούμε ότι πρέπει να συσταθεί αμέσως μια ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας", αναφέρουν οι οργανώσεις -ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - σε ανοικτή επιστολή που απευθύνουν στον πρόεδρο της ΛΔ Κονγκό Ζοζέφ Καμπιλά.Εκκλήσεις για τη σύσταση επιτροπής έρευνας απηύθυναν επίσης η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η ΕΕ και ο ΟΗΕ.

Ο Φίλιπ Άλστον, ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, εκτίμησε ότι μοιάζει "πολύ πιθανό" η κυβέρνηση, ή άνθρωποι με κυβερνητική κάλυψη, να ενέχεται στην δολοφονία.

Ο Άλστον είχε συναντήσει τον Τσεμπεγιά τον περασμένο Οκτώβριο, σε επίσκεψή του στη ΛΔ Κονγκό. Σημείωσε ότι η κατάσταση παραμένει "πολύ επικίνδυνη ακόμα", με συνεχιζόμενες σφαγές από την παράταξη Στρατός Αντίστασης του Κυρίου (LRA) και καταγγελίες περί εκτεταμένων και κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Κονγκολέζικο στρατό.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση "απέρριψε" την έκθεσή του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο περί "άσχημου οιωνού": "η κυβέρνηση είναι σε κατάσταση πλήρους άρνησης παρά το ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες, προσεκτικά τεκμηριωμένες, από διαφορετικές πηγές, κι όχι μόνο στην έκθεσή μου", σημείωσε ο Άλστον.

Η κυβέρνηση εξέφρασε την Πέμπτη δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών "θλίψη" για το θάνατο του Τσεμπεγιά και ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για το θέμα.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook