Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Απαγωγή εισαγγελέα στη Συρία

Απαγωγή εισαγγελέα στη Συρία

Ο γενικός εισαγγελέας της επαρχίας Ντεράα, στο νότιο τμήμα της Συρίας, ο Ταϊσίρ Σμάντι, απήχθη σήμερα, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA και ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Μια τρομοκρατική ομάδα που αποτελείτο από έξι ανθρώπους απήγαγε σήμερα τον γενικό εισαγγελέα της Ντεράα Ταϊσίρ Σμάντι μπροστά από το δικαστήριο της πόλης αυτής και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση», ανέφερε το πρακτορείο.

Το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θεωρεί «τρομοκράτες» τους αντικαθεστωτικούς και τους αντάρτες.

Από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο, μη κυβερνητική οργάνωση η οποία βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών κι αυτοπτών μαρτύρων, ανέφερε ότι «άγνωστοι ένοπλοι άνδρες» απήγαγαν τον εισαγγελέα καθώς και τον Μαχμούντ Φαουάζ Άκραντ, ένα στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ της Συρίας.

Από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, 28.000 ως 80.000 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί στη Συρία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΜΚΟ Αβαάζ, ενώ οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για 34.000 νεκρούς στη σύγκρουση.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Άμπντελ Μπάσετ Σάιντα είχε εκτιμήσει ότι ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι είναι πολύ δύσκολο να επιτύχει μια εκεχειρία, ενώ θεώρησε απίθανο η κυβέρνηση να την εφαρμόσει. «Οι τρέχουσες ενδείξεις δεν είναι καλές», είπε ο Σάιντα στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν ως το απόγευμα σήμερα σε επεισόδια βίας στη Συρία, κυρίως στις συγκρούσεις στο Χαλέπι, σύμφωνα με την οργάνωση Επιτροπές Τοπικού Συντονισμού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι αντάρτες επιτέθηκαν νωρίτερα στην περιοχή Ουάντι αλ Ντάιφ, στην Ιντλίμπ, σκοτώνοντας εννιά στρατιώτες και τραυματίζοντας 20. Συγκρούσεις μαίνονταν και στη Χαράστα, βορειοανατολικά της Δαμασκού.

Τα νέα αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν την επομένη μιας ιδιαίτερα αιματηρής ημέρας, στην διάρκεια της οποίας 173 άνθρωποι σκοτώθηκαν–65 πολίτες, 62 στρατιώτες και 46 αντάρτες–σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, ο απολογισμός των απωλειών των στρατιωτών γίνεται όλο και βαρύτερος τις τελευταίες εβδομάδες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε