Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη αποφάσισε ο ΟΗΕ – Ετοιμάζει σφαγή ο Καντάφι;

REUTERS
Μετά από πολύωρη συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να απαγορεύσει τις πτήσεις πάνω από την Λιβυή. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Καντάφι ετοιμάζει την μεγάλη “σφαγή”!
Έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε χθες το βράδυ υπέρ της προσφυγής στη στρατιωτική ισχύ εναντίον των στρατευμάτων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ανοίγοντας το δρόμο για αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη.
 
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Καντάφι είχε απειλήσει ότι θα επιτεθεί στη διάρκεια της νύχτας στη Βεγγάζη, το οχυρό των εξεγερμένων, χωρίς να δείξει “ούτε έλεος ούτε οίκτο”.
 
“Θα έρθουμε. Σπίτι με σπίτι, δωμάτιο με δωμάτιο”, δήλωσε ο Καντάφι σε ραδιοφωνική ομιλία του αργά χθες το βράδυ προς τους εξεγερμένους της Βεγγάζης.
 
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα έδειξε χιλιάδες ανθρώπους να ακούνε την ομιλία σε μια κεντρική πλατεία της Βεγγάζης, έπειτα να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς μετά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, κουνώντας τις τρίχρωμες σημαίες τους και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Καντάφι.
 

 

Η απόφαση του ΟΗΕ δίνει την έγκριση για να ληφθούν “όλα τα απαραίτητα μέτρα”, περιλαμβανομένων των αεροπορικών πληγμάτων, για να προστατευθούν οι άμαχοι και να επιβληθεί στον λιβυκό στρατό μια κατάπαυση του πυρός, όμως διευκρινίζεται ότι δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής κατοχής.
 
Στην απόφαση προβλέπεται επίσης μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού ώστε να εμποδιστεί η αεροπορία του Καντάφι να σφυροκοπά τους εξεγερμένους.
 
Ο λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καάιμ αντέδρασε λέγοντας πως η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί μια “πρόσκληση προς τους Λίβυους να αλληλοσκοτωθούν”.
 
“Η απόφαση αυτή μεταφράζει μια επιθετική στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία απειλεί την ενότητα της Λιβύης και τη σταθερότητά της”, δήλωσε ο Καάιμ και κατήγγειλε μια “συνωμοσία” της διεθνούς κοινότητας και τη “βούληση χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ να διαμελίσουν τη χώρα”.
 
Ο υφυπουρός δήλωσε επίσης πως η χώρα του είναι έτοιμη για μια κατάπαυση του πυρός: είμαστε έτοιμοι γι’ αυτή την απόφαση (της κατάπαυσης του πυρός), όμως έχουμε ανάγκη έναν συνομιλητή για να συζητήσουμε την εφαρμογή της”, διαβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη.
 
Το κείμενο υιοθετήθηκε με 10 ψήφους από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Κίνα και η Ρωσία απείχαν, όμως δεν χρησιμοποίησαν το βέτο τους για να μπλοκάρουν το κείμενο. Η Γερμανία, η Βραζιλία και η Ινδία απείχαν επίσης.
 
Τη στιγμή που ο Καντάφι ανακοίνωνε την πρόθεσή του να επιτεθεί στη Βεγγάζη, ο γάλλος υπουργός Εξωτειρκών Αλέν Ζιπέ προειδοποιούσε, πριν από την ψηφοφορία, ότι απομένει λίγος χρόνος για επέμβαση.
 
Η Γαλλία είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα μόλις υιοθετηθεί η απόφαση.
 
Μετά την ψηφοφορία, ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ υπογράμμισε ότι η Βρετανία είναι “έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει τέλος στις βιαιότητες και να προστατεύσει τους αμάχους”.
 
Η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε πως οι ΗΠΑ “βρίσκονται στο πλευρό του λιβυκού λαού και υποστηρίζουν την ανάγκη του για ανθρώπινα δικαιώματα”. “Το Συμβούλιο Ασφαλείας απάντησε στην έκκληση του λιβυκού λαού για βοήθεια”, πρόσθεσε.
 
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δικαιολόγησε την αποχή της χώρας του λέγοντας ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εμπεριέχει “σημαντικούς κινδύνους”. “Οι γερμανοί στρατιώτες δεν θα συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη”, πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος της Άγγελας Μέρκελ.
 
Η Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι, πρεσβευτής της Βραζιλίας, εξήγησε πως η χώρα της “δεν έχει πειστεί ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος θα οδηγήσει στον τερματισμό της βίας”. “Θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό για το λιβυκό λαό”, πρόσθεσε.
 
Ο ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν έκρινε “λυπηρό” το γεγονός ότι “επικράτησε το πάθος για τη χρήση ισχύος”. Υπενθύμισε πως η χώρα του είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε για κατάπαυση του πυρός.
 
Ο πρεσβευτής της Κίνας Λι Μπαοντόνγκ, ο οποίος προεδρεύει κατά το μήνα Μάρτιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξήγησε πως η χώρα του “είναι πάντα εναντίον της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις”.

Επιπρόσθετα, την πρώτη από αέρος επίθεση κατά των εξεγερμένων στη Βεγγάζη εξαπέλυσαν την Πέμπτη οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, όπως επιβεβαιώνουν αυτόπτες μάρτυρες και ξένοι δημοσιογράφοι.

 
Μεταξύ των στόχων των βομβαρδισμών βρίσκεται και το αεροδρόμιο στην Μπενίνα, σύμφωνα με απεσταλμένους του BBC στην περιοχή.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε