Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ σε πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας

Απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ σε πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας

Αν είσαι ο πρώην ηγέτης μιας ευρωπαϊκής χώρας, πρόεδρος μιας μεγάλης οργάνωσης υπέρ των ανθρωπίνων δικαιώματων και κάτοχος διπλωματικού διαβατηρίου, συνήθως δεν περιμένεις αρκετή ώρα στο αεροδρόμιο.

Στις 31 Ιανουαρίου όμως, ο Κιελ Μάνιε Μπόντεβικ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα. Όπως δήλωσε ο ίδιος σε εκπομπή του CNN, αναγκάστηκε να περάσει από ανάκριση από αστυνομικούς στο διεθνές αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον, καθώς μέσα στο διπλωματικό του διαβατήριο υπήρχε ιρανική βίζα.

“Όταν βρήκαν την ιρανική βίζα, όπου βρισκόμουν τον Δεκέμβρη του 2014, μου είπαν πως υπήρχε περιορισμός και πως με τέτοια βίζα θα έπρεπε να επισημανθώ” δήλωσε ο Μπόντεβικ. Περιγράφοντας την περιπέτειά του, και δηλώνοντας πως βρισκόταν στην Τεχεράνη για μια αντιεξτρεμιστική ομιλία, ο Μπόντεβικ τονίζει “πίστεψε και υπέθεσα ότι θα με άφηναν άμεσα”.

Αντίθετα ο Μπόντεβικ ανακρινόταν για περισσότερη από μια ώρα. “Πίστευαν αλήθεια ότι ήμουν πρόβλημα ή απειλή για τις ΗΠΑ; Νόμιζα ότι θα έδειχναν μεγαλύτερη ευελιξία και σοφία” δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας. Ο Μπόντεβικ δηλώνει πως κρατούνταν μαζί με μετανάστες από την Μέση Ανατολή και την Αφρική που αντιμετώπιζαν και εκείνη αυξημένους ελέγχους. Παρότι τελικώς αφέθηκε, δηλώνει πως η ατμόσφαιρα που περιβάλλει την ταξιδιωτική απαγόρευση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ταρακούνησε τις βασικές του αξίες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε