Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Συννεφιά 19 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Απειλούν να τα τινάξουν όλα στον αέρα! - Βάζουν μπροστά τον ΟΗΕ οι Tούρκοι για να σταματήσουν τις έρευνες για αέριο

Απειλούν να τα τινάξουν όλα στον αέρα! - Βάζουν μπροστά τον ΟΗΕ οι Tούρκοι για να σταματήσουν τις έρευνες για αέριο
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 21.08.2011 | 19:10
Πρώτη δημοσίευση: 21.08.2011 | 17:17

- Εκτάκτως στο Ισραήλ την Τετάρτη η υπεξ της Κύπρου
- Οι Tούρκοι απειλούν να μην συνεχίσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό
- Ζητούν ευθέως αναβολή των ερευνών

Παιχνίδια που ξέρουν πολύ καλά και το έχουν αποδείξει στο παρελθόν παίζουν οι τούρκοι χρησιμοποιώντας αυτή την φορά το χαρτί του ΟΗΕ.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, αφού οι πιέσεις που ασκούν στον ΟΗΕ είναι μεγάλες με αποτέλεσμα στελέχη του οργανισμού να εκτιμούν ότι η κατάρρευση των συνομιλιών ίσως να επέλθει "μια ώρα ενωρίτερα" αφού την πρώτη βδομάδα Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσει η γεώτρηση στο οικόπεδο "Αφροδίτη" της κυπριακής ΑΟΖ και σε αυτό το χρονικό διάστημα αναμένονται και οι αντιδράσεις της Άγκυρας, αλλά και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Τις τελευταίες μέρες, τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, προβαίνουν σε διασύνδεση του θέματος του φυσικού αερίου με τις συνομιλίες στο Κυπριακό, ενώ αφήνουν να αιωρείται τελεσιγραφικά το δίλημμα "είτε λύση είτε γεώτρηση", και όπως εκτιμάται δεν αποκλείεται η τουρκοκυπριακή πλευρά, κατόπιν οδηγιών της Άγκυρας, να δημιουργήσει σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ίσως να επιφέρει την κατάρρευση της διαδικασίας, η οποία τότε θα βρίσκεται και στα τελικά της στάδια, αφού ως γνωστό βάσει του πλάνου που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών στις 21 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η τελευταία συνάντηση και θα ακολουθήσει πριν από τις 30 Οκτωβρίου η τέταρτη τριμερής στη Νέα Υόρκη.

Διπλωματικές πηγές σημείωσαν στην εφημερίδα ότι το ενδεχόμενο ο ΟΗΕ να εισηγηθεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία να καθυστερήσει την έναρξη γεώτρησης, είναι πολύ πιθανό. "Θα ήταν κρίμα αν στο τέλος της διαδικασίας τιναχτούν όλα στον αέρα για κάτι που μπορεί να γίνει και μετά από ένα μήνα", είπε χαρακτηριστικά πολιτικό πρόσωπο που παρακολουθεί την κατάσταση του Κυπριακού για να προσθέσει πως αν δεν υπάρχουν άλλες επιπλοκές και οικονομική επιβάρυνση "τότε αυτό (η αναβολή των εργασιών της γεώτρησης) θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα και τα Ηνωμένα Εθνη ίσως να πρέπει να την προωθήσουν", κατέληξε.

Στο μεταξύ, επίσκεψη "αστραπή" στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Αποκλειστικό θέμα της συνάντησης με τον Ισραηλινό ομόλογό της θα είναι οι ερευνητικές γεωτρήσεις και οι κλιμακούμενες τουρκικές απειλές κατά του κυριαρχικού δικαιώματος της Κύπρου.


Διαβάστε επίσης

Πως θα δημιουργήσει ένταση στη περιοχή των ερευνών η Άγκυρα!

"Μην δοκιμάσετε την αποφασιστικότητά μας"! Οι Τούρκοι απειλούν ανοιχτά τη Κύπρο!   Διαδώστε αυτό το άρθρο