Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Απελευθέρωσαν 214 ισλαμιστές κρατούμενους

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

 Οι αρχές της Λιβύης απελευθέρωσαν 214 κρατούμενους Ισλαμιστές, περιλαμβανομένων τριών ηγετικών στελεχών της οργάνωσης Λιβυκή Ισλαμική Οργάνωση Μάχης, ανακοίνωσε ο γιος του Μοαμάρ Καντάφι, Σεΐφ αλ Ισλάμ.

 

“Σήμερα, το Λιβυκό κράτος ανακοινώνει την απελευθέρωση 214 κρατουμένων από διάφορες ισλαμιστές οργανώσεις, ανάμεσά τους 34 μέλη της ΛΙΟΜ, περιλαμβανομένων των τριών ηγετών της οργάνωσης Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ, Χάλεντ Σριφ και Σάμι Σαάντι”, είπε ο αλ Ισλάμ σε συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη.
 
“Με την απελευθέρωση των ηγετών αυτών, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα διαλόγου και συμφιλίωσης”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πολιτική επαναπροσέγγισης με τους Ισλαμιστές που άρχισε το 2007 με πρωτοβουλία του ιδρύματος Καντάφι, του οποίου προεδρεύει.
 
Η ΛΙΟΜ είχε ενταχθεί το 2007 στο δίκτυο της αλ Κάιντα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν. Τον περασμένο χρόνο, το ίδρυμα Καντάφι είχε δηλώνει ότι οι φυλακισμένοι ισλαμιστές “αποκήρυξαν” τους δεσμούς τους με την αλ Κάιντα, κάνοντας λόγο για “ιστορική εξέλιξη”.
 
Σε ενέργειές της βρήκαν το θάνατο 165 στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και 177 μέλη της. Στο παρελθόν την οργάνωση φέρεται να διοικούσε ο Άμπου Λάιθ αλ Λίμπι, που σύμφωνα με δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν στενός συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν και σκοτώθηκα το 2008 από πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη ζώνη των φυλών στο Πακιστάν.
 
Την οργάνωση ίδρυσαν το 1990 Λίβυοι που είχαν λάβει μέρος στον πόλεμο εναντίον των σοβιετικών στρατευμάτων την δεκαετία του 1980 στο Αφγανιστάν και παρέμειναν εκεί μετά το τέλος του. Ανακοίνωσαν την ύπαρξη της παράταξης το 1995, εξαγγέλλοντας ότι ήθελαν να ανατρέψουν τον Καντάφι και να εγκαθιδρύσουν ένα αυστηρότερο ισλαμικό κράτος.
 
“Από την έναρξη του προγράμματος έχουν απελευθερωθεί 705 Ισλαμιστές, ενώ 409 παραμένουν στη φυλακή, και οι 232 θα απελευθερωθούν σύντομα”, είπε ο Ισλάμ. “Τερματίζουμε μια τραγική περίοδο” στην ιστορία της Λιβύης, πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε