Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Απελευθέρωση αντιφρονούντων στο Ιράν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τρεις δημοσιογράφοι και δυο πολιτικοί που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση αφέθηκαν ελεύθεροι από τις ιρανικές αρχές.

Οι Εχσαν Μεχραμπί, Ακμπάρ Μοντατζαμπί και Ουαχίντ Πουροστάντ, δημοσιογράφοι που εργάζονται σε μέσα ενημέρωσης μεταρρυθμιστών, είχαν συλληφθεί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Rahesabz.net. 

Ο Αμπντολάχ Μομενί, ηγετικό στέλεχος των μεταρρυθμιστών φοιτητών, που ήταν στη φυλακή εδώ και οκτώ μήνες αφέθηκε ελεύθερος μετά από την καταβολή χρηματικής εγγύησης. Είχε συμμετάσχει στην εκστρατεία του μεταρρυθμιστή υποψήφιου Μεχντί Καρουμπί κατά την διάρκεια των προεδρικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών αλλά έκανε έφεση. 

Ελεύθερος αφέθηκε και ο Μεχντί Φοροζαντεπούρ, πρώην αξιωματούχος στο γραφείο του Μιρ Χουσεϊν Μουσαβί, ενός άλλου μετριοπαθούς υποψήφιου ,αφού κατέβαλε χρηματική εγγύηση. Είχε παραμείνει στη φυλακή για δύο μήνες. 

Στο μεταξύ, ένας μεταρρυθμιστής δημοσιογράφος, ο Μπαχμάν Αχμάντι Αμούι, καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών από εφετείο της Τεχεράνης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Kaleme.com. Πρωτόδικα του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7 ετών και 4 μηνών. Είχε συλληφθεί την επομένη των προεδρικών εκλογών της 12ης Ιουνίου. 

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί δημοσιογράφοι και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης απελευθερώθηκαν με την καταβολή χρηματικής εγγύησης και κυρίως όσοι εφεσίβαλαν τις πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος τους.

Πολλές χιλιάδες συνελήφθησαν για την συμμετοχή τους στο κίνημα αμφισβήτησης της επανεκλογής του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ. Πολλοί απελευθερώθηκαν αλλά εκατοντάδες και κυρίως από τους κόλπους των μεταρρυθμιστών, δημοσιογράφοι και υπέρμαχοι ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ακόμα στη φυλακή. 

Την ίδια ώρα βέβαια, οι ιρανικές αρχές εμπόδισαν την ποιήτρια και ακτιβίστρια Σιμίν Μπεχμπαχανί να μεταβεί στη Γαλλία, όπου είχε προσκληθεί από το δημαρχείο του Παρισιού για να μιλήσει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για τον φεμινισμό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Kaleme.com που πρόσκειται στην αντιπολίτευση. 

«Το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα μόλις πέρασα από τη μεθοριακή αστυνομία (στο διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης) και σφραγίστηκε το διαβατήριό μου, δύο πράκτορες με πήραν και με ανέκριναν έως τις πέντε το πρωί», δήλωσε η 82χρονη ποιήτρια. Οι δύο πράκτορες της γνωστοποίησαν στη συνέχεια ότι οφείλει να παρουσιαστεί στο επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης για να πάρει πίσω το διαβατήριό της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε