Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ Λιακάδα 20 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Απεργία σε: McDonald's, Wendy's, Taco Bell, KFC και Pizza Hut

Απεργία σε: McDonald's, Wendy's, Taco Bell, KFC και Pizza Hut
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 30.11.2012 | 09:09

Ήταν κάτι που δεν είχε ξαναγίνει. Εργαζόμενοι σε πολλές αμερικανικές αλυσίδες εστιατορίων φαστ-φουντ, όπως η McDonald's, έκαναν απεργία και διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη ζητώντας υψηλότερους μισθούς και το δικαίωμα να οργανώνονται σε συνδικάτα.

Τις διεκδικήσεις τους οποίες υποστήριξε και ο ελεγκτής των υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (βορειοανατολικές ΗΠΑ).

Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν εικόνες πολλών δεκάδων απεργών μπροστά από ένα εστιατόριο McDonald's του Μανχάταν. Ένας δήλωσε ότι "ζει μέσα στη φτώχεια" καθώς ο μισθός του είναι 8 δολάρια την ώρα, ένας άλλος είπε πως "εξαρτάται από τα κουπόνια σίτισης" για να επιβιώσει.

Μια διακήρυξη στο site Fastfoodforward.org υπογράφηκε χθες από περισσότερους από 12.000 ανθρώπους. Απευθύνεται στους "προεδρους και διευθύνοντες συμβούλους των Wendy's, McDonald's, Pizza Hut, Domino's, KFC, Taco Bell και Burger King" και αναφέρει: "Υποστηρίζω τους εργαζόμενους του τομέα της ταχείας εστίασης της Νέας Υόρκης που απεργούν για να ζητήσουν 15 δολάρια την ώρα και το δικαίωμα να σχηματίζουν συνδικάτα χωρίς επεμβάσεις" από την πλευρά της διεύθυνσης της επιχείρησής τους.Το site υπογραμμίζει πως "οι εργαζόμενοι των αλυσίδων φαστ-φουντ της πόλης της Νέας Υόρκης κερδίζουν μόλις αρκετά για να επιβιώνουν. Οι περισσότεροι από εμάς αμειβόμαστε με τον ελάχιστο μισθό, 7,25 δολάρια την ώρα, δηλαδή μόνο 11.000 δολάρια ετησίως".


Πολυεθνικές όπως οι McDonald's, Wendy's, Taco Bell, KFC και Pizza Hut "δημιουργούν τεράστια κέρδη και προσφέρουν εξωφρενικές αμοιβές στους διευθυντές τους ενώ οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους τους εξαρτώνται από τα κουπόνια σίτισης", προστίθεται στον ιστότοπο.

Ο ελεγκτής της πόλης της Νέας Υόρκης Τζον Λιου υποστήριξε τους απεργούς. "Πάρα πολλοί εργαζόμενοι στην ταχεία εστίαση στη Νέα Υόρκη δεν κερδίζουν αρκετά για να έχουν να φάνε στο σπίτι τους και έχουν το δικαίωμα να οργανώνονται (σε συνδικάτα) και να ζητούν αξιοπρεπείς μισθούς".

"Είναι ντροπή το γεγονός ότι πολλοί από τους υπαλλήλους αυτούς εξαρτώνται από τη δημόσια πρόνοια ενώ οι επιχειρήσεις για τις οποίες εργάζονται είναι από τις πιο πλούσιες της χώρας και οι γενικοί διευθυντές τους κερδίζουν εκατομμύρια", πρόσθεσε ο Λιου.

Η McDonald's υποστηρίζει από την πλευρά της σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι θέλει "να συνεχίσει να διεξάγει διάλογο για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εργασίας θετικό για όλους".

Εντούτοις, υπογραμμίζει η αλυσίδα, "το μεγαλύτερο μέρος των εστιατορίων McDonald's στη Νέα Υόρκη και σ' όλη τη χώρα ανήκουν σε ανεξάρτητους άνδρες και γυναίκες επιχειρηματίες οι οποίοι και τα διαχειρίζονται".
"Οι περισσότεροι εξ αυτών προσφέρουν στους εργαζομένους τους ανταγωνιστικόυς μισθούς και πλεονεκτήματα που ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα στις ατομικές ανάγκες τους", διαβεβαιώνει ο όμιλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέο "κανόνι" στην αγορά - Η αλυσίδα καταστημάτων Fokas έκανε αίτημα στο πτωχευτικό άρθρο 99


   Διαδώστε αυτό το άρθρο