Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Απεργούν γιατί θέλουν αυξήσεις στη Γαλλία

Απεργούν γιατί θέλουν αυξήσεις στη Γαλλία

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας αντιμετωπίζει σήμερα την πρώτη μεγάλη απεργία στον δημόσιο τομέα της χώρας.

Τα 5,2 εκατομμύρια των δημοσίων υπαλλήλων της εκλήθησαν από τρία συνδικάτα να σταματήσουν σήμερα τη δουλειά, με αίτημα κυρίως μισθολογικές αυξήσεις. “Σήμανε η ώρα της κινητοποίησης”, δήλωσε ο Τιερί Λεπαόν του CGT, ενός από τα κύρια γαλλικά συνδικάτα. “Είναι η πρώτη φορά από τότε που έχει ανέβει στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση που γίνεται μια κινητοποίηση αυτού του εύρους”, σημείωσε ο ίδιος στον ραδιοσταθμό RTL.

Σύμφωνα με το συνδικάτο αυτό, “σημαντικά προβλήματα” παρατηρούνται σήμερα στις κατά τόπους δημόσιες υπηρεσίες, με το κλείσιμο υπηρεσιών επισκευών αποκατάστασης, βρεφονηπιακών σταθμών και υπηρεσιών συλλογής απορριμμάτων, κυρίως στο Παρίσι.

Περίπου 120 συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε όλην τη Γαλλία, μεταξύ των οποίων μια διαδήλωση στις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος) στο Παρίσι.

Τα συνδικάτα CGT, FSU και Solidaires, τα οποία διοργάνωσαν την ημέρα αυτή δράσης, ζητούν κυρίως μισθολογική αύξηση.

Η κινητοποίηση αυτή αναμένεται να πλήξει τις τρεις συνιστώσες του δημόσιου τομέα στη Γαλλία (κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση και νοσοκομεία), στον οποίο ανήκει σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, η οποία ανέβηκε στην εξουσία τον Μάιο του 2012.

Η υπουργός Μεταρρύθμισης του Κράτους, Μαριλίζ Λεμπρανσί, αν και αναγνώρισε την “δύσκολη κατάσταση για τους δημόσιους υπαλλήλους”, άφησε να εννοηθεί ότι μια συνολική ανατίμηση των μισθών δεν είναι του παρόντος.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει σταθερούς τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σε μια προσπάθεια για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι απεργούν σήμερα, πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς – Όλο το απεργιακό δελτίο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε