Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Απίστευτες αποκαλύψεις για το πόσα ξοδεύουν οι Ιταλοί βουλευτές!

Ο ιταλός μπλόγκερ Spider Truman βγάζει στη φόρα τα άπλυτα των κοινοβουλευτικών δαπανών και όχι…μόνο! Τελικά μοιάζουμε πάρα πολύ με τους Ιταλούς.
Ο ίδιος έχει υιοθετήσει το παρατσούκλι Spider Truman, από την πλευρά τους πολλές εφημερίδες της Ιταλίας τον έχουν χαρακτηρίσει «νέο Ασάνζ». Ενας ανώνυμος μπλόγκερ είναι, που εργαζόταν κατά δική του δήλωση επί 15 χρόνια ως υπάλληλος στο ιταλικό Κοινοβούλιο μέχρι που μια ωραία πρωία η σύμβασή του δεν ανανεώθηκε και βρέθηκε εκτός.
 
Το Σάββατο, λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο αφότου το ιταλικό Κοινοβούλιο πέρασε πακέτο μέτρων λιτότητας 79 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση του χρέους και τις πιέσεις των κερδοσκόπων, άνοιξε μια σελίδα στο facebook με τίτλο «Τα Μυστικά της κάστας στο Κοινοβούλιο» και σκοπό να βγάλει στη φόρα τα άπλυτα των βουλευτών – ή, καλύτερα, των κοινοβουλευτικών δαπανών.
 
Μεταξύ των άλλων, αποκάλυψε πως οι μπαρμπέρηδες του Παλάτσο Μοντετσιτόριο, της ιταλικής Βουλής, κερδίζουν 11.000 ευρώ τον μήνα! Πως αρκεί ένας βουλευτής να δηλώσει κλοπή ενός υπολογιστή για να αποζημιωθεί αμέσως!
Πως αρκεί η επίδειξη μιας απειλητικής επιστολής – πλαστής ή μη, μικρή σημασία έχει – για να του παραχωρηθεί κούρσα με σοφέρ.
 
Αποτέλεσμα; Μέσα σε 48 ώρες, κάπου 185.000 Ιταλοί επισκέφθηκαν τη σελίδα. Τα σχόλιά τους είχαν έναν κοινό παρονομαστή, την οργή.
 
Σε μια Ιταλία όπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι ζουν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας (992 ευρώ τον μήνα για δύο άτομα) και πολύ περισσότεροι βλέπουν τον μισθό τους να περικόπτεται, τους φόρους να αυξάνονται και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να μετατίθεται για αργότερα, η λαϊκή οργή αναζητεί στόχο και βρίσκει την πολιτική τάξη, που συμμετέχει με περικοπές μόλις 7,7 εκατ. ευρώ στο γιγάντιο πακέτο λιτότητας.
 
Ο Τζούλιο Τρεμόντι, ο υπουργός Οικονομικών, είχε υποσχεθεί ροκάνισμα των προνομίων αρχίζοντας από τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης (12.000 ευρώ τον μήνα) ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης (5.350 ευρώ). Βουλή και Γερουσία που δαπανούν κάθε χρόνο για τις αποζημιώσεις 144 εκατ. ευρώ, θα εξοικονομούσαν έτσι 82 εκατ. ευρώ. Οπως επισημαίνει όμως η «Monde», οι βουλευτές όρθωσαν γρήγορα οδοφράγματα προκειμένου να εμποδίσουν τη «λαϊκιστική παρέκκλιση».
 
Χάρη σε δύο τροποποιήσεις που προσέθεσε την τελευταία στιγμή και σιωπηλά το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η θυσία θα είναι πολύ πιο ανώδυνη. Κατ’ αρχάς, είπαν οι βουλευτές, η ευθυγράμμιση των αποζημιώσεων πρέπει να γίνει μόνο με τις έξι «βασικές χώρες της Ε.Ε.», κι έπειτα, θα πρέπει να «εξαρτάται και από το ΑΕΠ».
 
Το ζήτημα των αποζημιώσεων όμως είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Οι ιταλοί βουλευτές εισπράττουν ετησίως επιδόματα έως και 117.000 ευρώ χωρίς να υποχρεούνται να προσκομίζουν αποδείξεις για στέγαση, απασχόληση προσωπικού, λογαριασμούς τηλεφώνων και μετακινήσεις, πέραν των δωρεάν αεροπορικών και σιδηροδρομικών εισιτηρίων που δικαιούνται. Παραδοσιακά και νέα μέσα, από το facebook και το twitter έως τη «Repubblica» και την «Corriere della Sera», συνεργάζονται αρμονικά στο… κράξιμο. H «Reppublica» αποκάλυψε πως οι 630 βουλευτές δαπανούν κάθε χρόνο 3 εκατ. ευρώ στον οδοντίατρο, 257.000 ευρώ στον ψυχίατρο και 204.000 ευρώ σε ιαματικά λουτρά
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε