Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Απίστευτο! Σε ένα χρόνο ψάρεψαν 280.000 καρχαρίες

Απίστευτο! Σε ένα χρόνο ψάρεψαν 280.000 καρχαρίες

Πολλές φορές τέτοιου είδους εταιρείες κόβουν τα πτερύγια των καρχαριών και τους ξαναρίχνουν στη θάλασσα.

Μια μη κυβερνητική οργάνωση κατηγορεί μία εταιρεία ότι ψάρεψε παράνομα 280.000 καρχαρίες μέσα σε διάστημα ενός έτους στα ανοιχτά της Πολιτείας Παρά της Βραζιλίας με σκοπό να τροφοδοτήσει με τα πτερύγιά τους την προσοδοφόρα ασιατική αγορά.

Το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης (IJA στα πορτογαλικά) προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία Sigel do Brasil Comercio, η οποία κατηγορείται ότι προώθησε στην αγορά 25 τόνους πτερυγίων καρχαριών και άλλων ψαριών.

“Επειδή δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την αξία της ζωής, υπολογίσαμε τις επιπτώσεις (της εντατικής αλιείας) στο οικοσύστημα”, δήλωσε ο διευθυντής της IJA, Κριστιάνο Πατσέκο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Παρά, από τον Μάρτιο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2010 η εταιρεία ψάρεψε 280.000 καρχαρίες για να πουλήσει τα πτερύγιά τους σε χώρες της Ασίας. Ο Πατσέκο υποστήριξε ότι το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής.

Η εμπορική αξία των πτερυγίων είναι πολύ μεγαλύτερη από το υπόλοιπο σώμα των καρχαριών. Πολύ συχνά, αφού αφαιρεθούν τα πτερύγια, ο καρχαριάς ξαναρίχνεται στη θάλασσα, μολονότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε