Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Απο σήμερα στο ευρώ η Εσθονία

Απο σήμερα στο ευρώ η Εσθονία

Ομαλή η μετάβαση, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας

Χωρίς προβλήματα ολοκήρωσε την αλλαγή του νομίσματός της από την κορώνα στο ευρώ η Εσθονία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής Τράπεζας της χώρας, “η μετάβαση στο ευρώ προχωρά με επιτυχία. Τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών και οι πληρωμές καρτών στις τράπεζες Swedbank, SEB, Nordea και Sampo λειτουργούν ομαλά”.
Ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ρέιν Μίνκα δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η μετάβαση συνεχίζεται, όπως είχε προγραμματιστεί.

Οι φόβοι για μεγάλη αύξηση των τιμών λόγο της αλλαγής νομίσματος αποδείχθηκαν αβάσιμοι, αφού όπως επισήμανε ο Μίνκα οι τιμές μπορεί να αυξηθούν μόλις κατά 0,3% και αυτό λόγω της προσαρμογής στη νέα ισοτιμία.

    Η μικρή αυτή χώρα της Βαλτικής με μόλις 1,3 εκατομμύρια κατοίκους είναι από σήμερα το 17ο μέλος της ευρωζώνης και η πρώτη πρώην σοβιετική δημοκρατία που εντάσσεται σε αυτήν.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας Αντρους Ανσιπ έκανε την πρώτη ανάληψη σε ευρώ αμέσως μετά την αλλαγή, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας τον έδειχναν να κρατά ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ.

    “Είναι ένα μικρό ποσό για την ευρωζώνη, αλλά ένα μεγάλο βήμα για την Εσθονία”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η μετάβαση στο ευρώ επιβεβαιώνει το ότι η Εσθονία είναι πραγματικά ένα ευρωπαϊκό κράτος.

    Στην ομιλία του για τη νέα χρονιά, ο πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ιλβες εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της χώρας του να ανταποκριθεί στα αυστηρά κριτήρια ένταξής της στην ευρωζώνη, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης.  “Η κρίση δεν αποδείχθηκε καταστροφική διότι όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν–και ακόμα νωρίτερα-κάναμε τα σωστά βήματα”, είπε χαρακτηριστικά.

    Τα καταστήματα και τα εστιατόρια θα δέχονται την εσθονική κορώνα ως τις 14 Ιανουαρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε