Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Από την πείνα πλήττονται οι άνθρωποι σε 26 χώρες

Από την πείνα πλήττονται οι άνθρωποι σε 26 χώρες

Η πλειοψηφία τους βρίσκεται στην Υποσαχάρεια Αφρική και στη Νότια Ασίαπαρόλο που η εικόνα μοιάζει να είναι ολοένα και πιο οικεία στην ελληνική πραγματικότητα.

Οι 26 χώρες αυτές συνεχίζουν να παρουσιάζουν “εξαιρετικά ανησυχητικά” επίπεδα πείνας, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας της Πολιτικής των Τροφίμων (IFPRI) και τριών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Η έκθεση αφορά στον δείκτη της πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2011 και δείχνει ότι “ο αριθμός των ατόμων που υποφέρουν από πείνα έχει μειωθεί από το 1990, αλλά όχι σημαντικά” και η κατάσταση παραμένει “σοβαρή”.

Το IFPRI υπολόγισε το δείκτη της πείνας (Global Hunger Index ή GHI) βάσει τριών κριτηρίων: του ποσοστού υποσιτισμού, του ποσοστού παιδικού υποσιτισμού και του ποσοστού παιδικής θνησιμότητας προκειμένου να κατατάξει τις χώρες σε πέντε κατηγορίες: “χαμηλή”, “μέτρια”, “σοβαρή”, “ανησυχητική” και “πολύ ανησυχητική” κατάσταση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο GHI 2011 μειώθηκε κατά 26% σε σχέση με το 1990, κυρίως εξαιτίας της μείωσης του παιδικού υποσιτισμού.

Ανάμεσα στις 26 χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πείνα, σε σύνολο 122 χωρών, το Μπουρούντι, το Τσαντ, η Ερυθραία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βρίσκονται σε “πολύ ανησυχητική” κατάσταση.

Αντίθετα, ανάμεσα στο 1990 και στο 2011, 19 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ανγκόλα, το Μπαγκλαντές, η Αιθιοπία, η Μοζαμβίκη, η Νικαράγουα, ο Νίγηρας και το Βιετνάμ έχουν βγει από τις κατηγορίες “ανησυχητική” και “πολύ ανησυχητική”.

Την έκθεση συνυπογράφουν τρεις ΜΚΟ, η γαλλική ACTED, η ιρλανδική Concern Worldwide και η γερμανική Welthungerhilfe και βασίζεται σε στοιχεία τα οποία συγκεντρώθηκαν από το 2004 μέχρι το 2009.

Ελπίζουμε στην επόμενη έκθεση, που θα αφορά στοιχεία μετά το 2009 και δεδομένης της οικονομικής κρίσης, ανάμεσα στις χώρες αυτές να μην συμπεριλαμβάνεται και η δική μας.

Διαβάστε επίσης: Σερβία: 140.000 παιδιά κάτω από τα όρια της φτώχειας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε